fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy készül a narancslé?

| Bajomi Bálint, Czinder Mónika

A boltokban kapható narancslevek nagy része sűrítményből készül. Gyakorlatilag szétszedik, majd újra összerakják a gyümölcslevet. 

A narancslégyártás elsősorban Brazíliából indul ki, ahonnan az európában értékesített narancs sűrítmények 80%-a származik. Az ültetvényeken embertelen körülmények közt dolgoztatják az embereket minimális fizetségért.

Szüretelés után a narancsot válogatják, mossák, majd felaprítják. A zúzalékot enzimkezelésnek vetik alá a lé kinyerés hatékonyságának növelése érdekében, mellyel 10-15 %-kal több lé nyerhető ki. Majd nagy teljesítményű présekbe kerül, ahol a lé kihozatal elérheti a 75%-ot is. A kipréselt levet megtisztítják, majd többfokozatú vákuumbepárlókba vezetve besűrítik. A vákuum miatt alacsonyabb a levek forráspontja, így a sűrítés során sokkal kevesebb a tápanyagveszteség és a kedvezőtlen oxidációs (romlási) folyamat. A besűrítés folyamán elkerülhetetlen valamennyi vitaminveszteség, mely különösen érinti a C-vitamint, amit később visszapótolnak a késztermékhez.

A legújabb berendezések aromakinyerővel vannak ellátva, amely a kipréselt gyümölcslé saját aromáit fogja fel a kezdeti szakaszban. E tömény aromákat a visszahígításkor hozzáadják a termékhez, így a narancslé a saját eredeti aromakomponenseivel lesz ellátva. A sűrítményeket, amik a magas szárazanyag tartalom miatt természetesen tartósak, hatalmas tartályokban tárolják akár 1 évig is.

 

A TVE egy nemzetközi projekt keretében Brazíliában járt, hogy személyesen győződjön meg a narancslé ellátási láncának visszásságairól.  A témáról készített hosszabb filmet 2013 decemberétől nézhetitek meg itt

 

Ezeket különböző országokba szállítják, ahol csak a visszahígítás és dobozba töltés történik. A sűrítményhez ioncserélt vizet adnak hozzá és a saját aromát pótolják vissza. Ugyanannyi vizet adagolnak hozzá, mint amennyit korábban elvontak, ezért lesz végül 100%-os narancslé. Ezután pasztörizálják, fél percig magas hőmérsékleten kezelik a baktériumok kizárása miatt, majd gyorsan visszahűtik, majd dobozolják. Az ipari gyártás ún. aszeptikus technológiával történik, amely szerint teljesen csírátlanítják a tartályokat, csővezetékeket, töltőgépeket, csomagolóanyagokat és természetesen a csomagolandó terméket, így nincs szükség külön tartósítószer hozzáadására.

Léteznek nem koncentrátumból (sűrítményből) készült, frissen préselt narancslevek is. Ezek gyártása folyamán gyümölcsprés segítségével nyerik ki a levet, amit 80°C-ra felmelegítve pasztörizálnak, majd azonnal légmentesen csomagolják. Ennek köszönhető a gyümölcslé eltarthatósága. 

 
TESZTELD A TUDÁSOD!

Teszteld, hogy mit tudsz a narancsléről és az előállítás körülményeiről. A valóság megdöbbentő. A TVE tesztjét itt találod.

A boltok polcain több változata lelhető fel a narancsleveknek: találunk gyümölcshúsos, vagy gyümölcshús nélküli, illetve hozzáadott kalcium tartalmú változatot. 

A narancslégyártás hivatalosan elfogadott szabályait részletesen leírja a Magyar Élelmiszerkönyv

 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

A videó a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok