| Tudatos Vásárló
A Házikónál jártunk: helyi élelmiszer, fenntarthatóság és minden jó
Meglátogattuk a közvetlen helyi alapanyagokból dolgozó, fantasztikus büfészolgáltatást és ebédeket kínáló Házikó üzemét. Szívmelengető ilyen profi és elkötelezett csapatot látni. A bizalmat pedig csak növeli, hogy a minőségbiztosítás alapja náluk a termelőkkel ápolt szoros kapcsolat. Képriport következik.
A Házikó kis és több száz fős rendezvényekre is kínál büfészolgáltatást, heti kétszer pedig ebédet is szállítanak házhoz. Specialitásuk, hogy a szezonális alapanyagokat közvetlenül kistermelőktől szerzik be, és mindenféle nagyipari hókuszpókusz (pl. tartósítószerek és mesterséges adalékok) nélkül dolgozzák fel a saját kisüzemükben. A finomságokat lebomló csomagolásban és komposztálható evőeszközökkel szállítják, a rendezvényeken is ilyeneket használnak. Ha lehet a szomszédban lévő bringás csapattal szállítanak.
Bertényi Gábor, az alapító mutatta be a cég hátterét és az üzemet
A termékek közül néhány: keksz, batyu, szendvics. Megkóstoltuk őket, finomak.
Fontos alapelvek a kiváló alapanyagok mögött: megélhetés vidéken, tájkímélő gazdálkodás, klímaadaptáció, fenntarthatóság piaci alapon, biológiai sokféleség, alkalmazkodó mezőgazdaság, méltányos kereskedelem.
Milyen jó és szép ez a lebomló tányér!
Lebomló büfészerviz eszközökkel dolgoznak. Nem könnyű beszerezniük.
Friss és feldolgozott alapanyagaik is közvetlenül a termelőktől jönnek, akikkel szoros személyes kapcsolatot tartanak fenn, így győződnek meg a minőségről és a fenntartható termelési eljárásokról.
Sok nemzetközi cég kér tőlük büfészolgáltatást. Az áraik nem sokkal, de magasabbak az „átlagos” szolgáltatókénál, de a minőség és a kreativitás is átlagon felüli. A tudat pedig, hogy méltányos és fenntartható körülmények közt előállított helyi finomságokat ehet az ember, megfizethetetlen.
A csomagolásra mindig ráírják, hogy pontosan melyik termelőtől jöttek az alapanyagok. A termelőket pedig részletesen meg lehet ismerni a honlapjukon.
Az üzemben még a szórólaptartó is újrahasznosított alapanyagból készül 🙂
A Házikót a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében cseh, lengyel és szlovák partnereinkkel látogattuk meg. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.
Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!