fbpx

Tudomány

Leírás

A páfrányfenyő 30-35 m magasra is megnövő, terebélyes, kétlaki, lombhullató fa. Kérge szürkés színű.

Levelei hosszú nyelűek, legyező alakúak, két lebenyre tagoltak, erezetük villás. Kezdetben zöldek, majd őszre megsárgulnak.

Porzós virágai zöldek, barkaszerű virágzatot alkotnak, termős virágai erősen redukáltak, egy hosszú kocsányon ülő magkezdeményből állnak. Magja csonthéjas, ezt sárgás, húsos, később kellemetlen szagot árasztó burok veszi körül. A fa először 20-30 éves korában virágzik, májusban. A ginkgo akár az 1000 évet is megérheti.  

Páfrányfenyő levél - Ginkgo bilobae folium

Hatásai

 • fokozza a perifériás (végtagok), illetve az agyi vérkeringést
 • véralvadásgátló, gátolja a vérlemezkék összetapadását
 • csökkenti a vér viszkozitását
 • védi a hajszálerek falát
 • javítja a szövetek oxigénfelhasználását, megvédi őket a gyulladások és a szabadgyökök okozta károsodásoktól (antioxidáns)

Betegségek, amikre ajánlott

Idegrendszer

 • szédülés (ha a hátterében az agyi vérellátás elégtelensége áll)
 • fülzúgás (tinnitus) – csak enyhébb esetekben
 • érrendszeri eredetű vagy Alzheimer-kór okozta középsúlyos demenciánál a tünetek (memória, absztrakt gondolkodás és beszédkészség romlása) csökkentésére és az állapot progressziójának lassítására

Mivel hatékonyan javítja az agy vérellátását és ereinek állapotát, jó hatással lehet az említett esetekben. 

Keringés

 • perifériás artériás keringési zavar – tünete lehet például a „kirakatbetegség”(claudicatio intermittens), amikor is a láb vérellátási zavara miatt járás közben lábikragörcs és fájdalom alakul ki; vagy a hideg, fázós végtagok
 • artériás elzáródással járó betegségek (pl. agyi infarktus) megelőzésére
 • toxikus vagy baleseti eredetű agyi ödémák megelőzésére, felszívódásuk meggyorsítására, a központi idegrendszer regenerációjának gyorsítására

Felhasználás

 • gyári készítmények vizes-alkoholos vagy vizes-acetonos kivonatból (tabletta, kapszula, cseppek)

Napi adag: 120-240 mg kivonatot tartalmazó készítmény, 2-3 adagra elosztva. A kivonatot a hatásban szerepet játszó flavonol-glikozid- és diterpéntartalomra standardizálják, vagyis mindig meghatározott mennyiségű hatóanyagot kell tartalmaznia: 22-27% flavonoidot és 5-7% terpénlaktont.

Demencia esetén legalább 8-12 hetes kezelés szükséges a terápia sikerességének megítéléséhez, de fülzúgás és időszakos sántítás (claudicatio intermittens) esetén is csak több hétnyi kezelés után várható eredmény. Ha hideg, fázós végtagjaink vérellátásán szeretnénk javítani, érdemes a tél beállta előtt 2 hónappal elkezdeni a szedését.

A növényi droggal szemben a standardizálás mellett azért is előnyben részesítik a gyári készítményeket, mert a levélben található egy anyag, a ginkgolsav, amely allergiát válthat ki, és egyéb toxikus hatásai is lehetnek. A készítmények ettől mentesek.

Főbb hatóanyagok

 • flavonoidok (0,5-1%) – kvercetin, kempferol-flavonglikozidok
 • terpénlaktonok (0,03-0,25%) – diterpének: ginkgolidok, szeszkviterpén: bilobalid
 • triterpének
 • szerves savak
 • szitoszterolok

Mellékhatások

 • A szedése során ritkán előfordulhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszok, fejfájás, alvászavar, szédülés, valamint túlérzékenységi reakció okozta bőrproblémák.

Ellenjavallat

 • Rendszeresen acetil-szalicilsavat (aszpirin) vagy véralvadásgátlókat szedők esetében nem tanácsos alkalmazni, a fokozott vérzésveszély miatt.
 • Műtét előtt vegyük figyelembe, hogy az előzőleg szedett gingkokészítmények fokozhatják a bevérzések kialakulásának esélyét.
 • Terhesség és szoptatás alatti alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre megfelelő humán bizonyítékok, állatkísérletekben azonban nem bizonyult magzatkárosító hatásúnak.

Gyermekeknek adható?

Nem jellemző

Terhesek használhatják?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok

Szoptatás alatt használható?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok

Gyűjtés

Előfordulás

A Ginkgo nemzetség egyetlen ma élő képviselője, a mezozoikumból fennmaradt „élő kövület”. Őshazájában, Kínában szent faként tisztelik, már az i. e. 2800-as években is alkalmazták tüdő- és keringési betegségek kezelésére. Később Japánba, majd az 1700-as évek közepén Európába is átkerült, először díszfaként. A nyugati gyógyászatban az 1950-es években alkalmazták először, az első ginkgotartalmú gyógyszerkészítményt pedig 1965-ben dobták piacra. Ma a legnagyobb mennyiségben feldolgozott gyógynövények közé tartozik. 

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A leveleket teljesen kifejlett, még zöld állapotukban gyűjtik és dolgozzák fel.

Tudomány

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP agyi keringési zavarok, enyhe és középsúlyos demencia, koncentrációs problémák, valamint érzékszervi zavarok (fejfájás, szédülés, fülcsengés, fülzúgás) kezelésére, továbbá a szellemi teljesítőképesség növelésére ajánlja. Javasolják még artériás elzáródások megelőzésére is.

Preklinikai és klinikai kísérletekben igazolták antioxidáns, véralvadásgátló és a hajszálerek falának görcsét és áteresztőképességét csökkentő hatását. Humán vizsgálatokban bizonyították, hogy javítja az agy és a végtagok vérkeringését, csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór tüneteit.

Hivatalos státusz

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a ginkgolevél szerepel. A drogot közvetlenül (pl. teaként) nem használják, csak a belőle készült standardizált száraz kivonatot, és az ebből előállított készítményeket.

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás