fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Génmódosított élelmiszerek a magyar boltok polcain!

| Greenpeace közlemény

Húskonzerveket láttak el “génmódosított termék” feliratú matricával Greenpeace aktivisták egy budapesti élelmiszerláncban ma reggel, miután hivatalos laborvizsgálatok is megerősítették, hogy a termékek valóban genetikailag módosított szójafehérjét tartalmaznak. A Greenpeace három olyan hústerméket is talált, melyek csomagolásán a gyártó köteles lett volna jelezni a génmódosítás tényét, ezt azonban nem tette.

A Greenpeace követeli, hogy azonnal távolítsák el a termékeket a boltok polcairól, és büntessék meg az élelmiszerek előállítóit a fogyasztók félrevezetéséért.

A Globus Löncshús, a Szegedi Paprika Darált Sertéshús és a Lidl Sertés húskrém sertésmájjal nevű húskészítményekben 3%-nál nagyobb mennyiségben mért génmódosított összetevőt az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) GMO laborja. A vonatkozó szabályok szerint a 0.9% feletti génszennyezést mindig fel kell tüntetni a termékek címkéin azzal a szöveggel, hogy ’a termék genetikailag módosított összetevőt tartalmaz, vagy abból áll’. Ez a jelzés a Greenpeace felmérései szerint ma egyetlen terméken sem olvasható, pedig a feldolgozott húskészítmények 60%-a tartalmaz génmódosított összetevőt.

„A gyártó minden esetben tud arról, hogy az általa felhasznált szójafehérje génmódosított eredetű-e, tehát egyértelműen a fogyasztók félrevezetéséről van szó.” – mondta el Mózes Szabina, a Greenpeace sajtószóvivője. A génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatban nem születtek még olyan független kutatások, amelyek azok ártalmatlanságát megerősítették volna. Egyre több viszont az olyan állatkísérlet, melyben a génmódosított táppal etetett állatok szervezete rendellenességet mutat. Legutóbb például ausztrál kutatók bizonyították be, hogy a génkezelt borsóval etetett patkányok allergiás bőrreakciót és enyhe tüdőkárosodást szenvedtek. „Mostanra a magyar fogyasztók is a világméretű emberi kísérlet részeseivé váltak az itthoni gyártók termékein keresztül.”- fejezte ki aggodalmát Nemes Noémi a Greenpeace kampányfelelőse.

Az európaiak, és a magyar fogyasztók döntő többsége nem vásárolna génmódosított élelmiszereket. Ezért található olyan kevés GM élelmiszer ma a polcokon Európa szerte. „Elképesztő, hogy két olyan nagy múlttal rendelkező magyar gyártó, mint a Szegedi Paprika és a Globus, teletömi génmódosított összetevővel húskonzerveit anélkül, hogy a fogyasztót erről tájékoztatná. Hol itt a fogyasztói választás joga?”- teszi fel a kérdést a zöld szervezet kampányfelelőse.

A Greenpeace levélben szólította fel a termékek gyártóit, hogy a génmódosított konzerveket azonnali hatállyal vonják vissza a boltok polcairól, valamint hogy az általuk gyártott minden termékben helyettesítsék a génmódosított szójafehérjét génmódosítás mentes összetevővel. A környezetvédelmi szervezet az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz fordult azzal a kéréssel, hogy járjanak el a törvénytelen címkézés ügyében és büntessék meg a gyártókat.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok