fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Felboruló etetőszékek, ftalát tartalmú pelenkázó lapok az NFH tesztjén

| Tudatos Vásárló

Etetőszékeket, pelenkázó lapokat és pelenkákat vizsgált az NFH. A vizsgálat során 2 db etetőszék, illetve 1 db pelenkázó lap nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek. A pelenkák nedvszívó képességében pedig nagyon nagy különbség volt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) évről évre kiemelten ellenőrzi a gyermekek által használt termékeket, és ellenőrzések során törekszik a különböző funkciójú, igen széles választékban kínált termékeket az éves vizsgálataiba bevonni.

 

A jelenlegi vizsgálat elsődleges célja volt a nem biztonságos magas etetőszékek, illetve a pelenkázók részét képező nem biztonságos pelenkázó lapok/alátétek forgalomból történő kiszűrése. Emellett vizsgálták az egyszer használatos pelenkák nedvszívó képességét is.

 

Könnyen felborulhat a gyerek az etetőszékkel

A magas etetőszékek esetében a termékbiztonsági vizsgálatok a termékek szerkezeti felépítésére (lyukak, rések, nyílások) és a stabilitásának (előre, hátra és oldalirányban) vizsgálatára, valamint a lábtartó és a vízszintes keretelemek terheléses vizsgálatára irányultak.

Az 5 db mintavételezett magas etetőszékek közül 2 db termék nem felelt meg a vizsgált termékbiztonsági követelményeknek. A 2 db kifogásolt termék stabilitása nem megfelelő – hátrafelé felborul –, ezért használatuk során fennáll a sérülés veszélye.

A vizsgált termékek teljes listája elérhető az alábbi ide kattintva.

A vizsgálatról készült videó innen érhető el.

Az EU szigorúan szabályozza a gyerekeknek szóló termékek ftalát tartalmát

A vizsgált 10 db pelenkázó lap esetében az egészségre káros ftalát tartalmat vizsgálták a szakemberek.

Az Európai Bizottság által kiadott legújabb ajánlás szerint, amennyiben egy PVC gyermekápolási árucikk nem felel meg a vonatkozó előírásainak, mert a ftalát tartalma nagyobb az előírtnál, a szóban forgó gyermekápolási cikk kockázata súlyosnak tekintendő.

Az elvégzett vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a vizsgált 10 db pelenkázó lap esetében 1 termék nem elégítette ki a termékbiztonsági követelményeket, ugyanis a pelenkázó lap anyagában a megengedettnél nagyobb mennyiségben volt jelen az úgynevezett DEHP (Di-(2-etilhexil)-ftalát), így ez az 1 db termék súlyos kockázatot hordoz magában.

A vizsgálati eredmények alapján az NFH a szükséges intézkedéseket megtette, annak érdekében, hogy a nem biztonságos termékek a boltok polcairól lekerüljenek.

A vizsgált termékek teljes listája elérhető az alábbi ide kattintva.

 

A drágább pelenka gazdaságosabb

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriuma az egyszer használatos pelenkák esetében összehasonlító vizsgálatot végzett.

A mérések célja annak megállapítása volt, hogy az azonos súlycsoportú, életkorú babák számára készült, de eltérő márkájú, árfekvésű termékek mennyiben térnek el egymástól használhatóság szempontjából, amely fontos információ a termékek gazdaságosságának megállapításához.

Az egyszer használatos pelenkák jól használhatóságát meghatározza egyrészt a termék fizikai kialakítása, (hogy mennyire kényelmes a baba számára), valamint a gazdaságossága vagyis, hogy mennyire jó a nedvszívó képessége.

Az összehasonlító vizsgálat során – 6 termék esetében – összevetésre került az egyes termékek nedvszívó képessége. A szakemberek megállapították, hogy az olcsóbb termékek egyértelműen kisebb nedvszívó képességgel rendelkeznek, míg a két drágább termék kiugróan magas folyadékmegkötő képességgel rendelkezik.

A két legmagasabb eredményt mutató termék több mint kétszer annyi nedvességet képes felszívni, mint a legalacsonyabb eredményt hozó termékek. Ez az eltérés, igen jelentősnek tekinthető. Tehát a drágább termékekből akár feleannyi használata is elegendő lehet azonos hatás eléréséhez. Ez gazdaságosabb használatot tesz lehetővé, egyúttal kevesebb hulladékot is eredményez, így ebből a szempontból környezetkímélőbbnek is tekinthető. [Ez nem jelenti azt, hogy a baba bőrének védelme érdekében, ne kellene rendszeresen cserélni a pelenkát. Az eldobható pelenkánál környezettudatosabb megoldás a mosható pelenka. Szerk]

Az összehasonlító vizsgálatban szereplő termékek listája és a vizsgálat eredményei itt találhatóak meg.

A vizsgálatról készült videó innen érhető el.

 

Forrás: NFH

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára