fbpx

| Huzián Zsófia

A mosható pelenka 40%-kal csökkenti a környezetterhelést

A mosható pelenkával nem csak a környezetet kíméled, de pénzt is megtakarítasz, sőt még hazai gyártót is támogathatsz. Cikksorozatunkban segítünk eligazodni a mosható és a lebomló pelenkák világában.

2005-ben az Egyesült Királyság kormánya egy tanulmányt hozott nyilvánosságra, amely szerint az újrahasználható pelenka nem környezetbarátabb, mint az eldobható papírpelenkák. Bár a nézet mára megdőlt, a hatás nem maradt el. A környezettudatos magatartás egyik legkedveltebb publicisztikai témája lett a pelenka.

Azóta a brit kormány újravizsgálta a mutatókat, és bejelentette, hogy az újrahasználható pelenkák elterjedésével 40%-kal csökkenthető a széndioxid-kibocsátás. A mosható pelenka szektor a kezdeti visszaesés ellenére az új kisvállalkozások, termékek, anyagok és innovációk megjelenésével fellendült.

„A 21. század fogyasztói piaca megbizonyosodott róla, hogy a kényelem az elsődleges… (és)… valószínűleg nincs még egy olyan fogyasztói csoport, amelynek több időre és kevesebb feladatra lenne szüksége, mint a szülőknek. A mostani kisbabás szülők 90%-a eldobható pelenkát használ. E felmérés alapján a maradék 10%-nak is csak 2%-a ragaszkodik kizárólag a mosható pelenkához” – állítják egy 2008-as brit kutatás vezetői.

Bár a fenti számok figyelemre méltók, összehasonlítva más területen tapasztalt tudatos fogyasztói döntésekkel, érdekes, hogy a szülők zöld lelkiismerete akkor is nyugodtabb, ha egyszerre eldobható és mosható pelenkát is használnak ugyanannál a babánál.

Sally Hall így összegzi Öko-baba (Eco Baby) című könyvében: „Van néhány mosható és újrahasználható termék, amelyek remekül beilleszthetők a modern életvitelbe. Ne állítsunk elérhetetlen célokat magunk elé, amelyeket, ha nem sikerül elérnünk, rosszul érezzük magunkat. Újdonsült szülőként eléggé fáradtak és stresszesek leszünk egyébként is…. A bolygónknak még az is jobb, ha felváltva használjuk ezeket – és attól még, hogy eldobható pelenkát is használunk, nem kell felhagynunk a zöld szemlélettel.”

Mosható vagy lebomló pelenkát szeretnél venni? Jó termék adatbázisunk segít eligazodni, hogy mit és hol érdemese beszerezni.

 

Állami támogatással a mosható pelusért

Egy kis összehasonlítás más országok és Magyarország tekintetében: a háztartási hulladék átlagosan 3-4%-át az egyszer használatos pelenkák teszik ki Angliában és hazánkban egyaránt. Egy pár éve készült tanulmány szerint Magyarországon évente mintegy 100 ezer tonna pelenka kerül a hulladéklerakókba. Egy kisgyerek pelenkás időszakában összesen mintegy 4000 pelenkát használ el, ami 500-800kg hulladékot jelent.

A brit kormány a pelenkahulladék csökkentése céljából indította el a „Valódi pelenka” nevű kampányt, amelynek keretében az anyukákat a mosható pelenkák használatára buzdítják úgy, hogy az eldobható és újrahasználható pelenkák közötti árkülönbözetet visszaigényelhetik.

Ennek előnye, hogy az adóból kevesebbet kell költeni hulladékártalmatlanításra, helyette viszont támogatják a mosószolgálatokat, tehát munkahelyet teremtenek. Továbbá a szülőknek nem kell egyszerre annyi pénzt pelenkára költeni, tekintve, hogy a mosható pelenkánál az egyszeri kezdő beruházás elrettentő lehet.

A hulladékmennyiség, vagyis az eldobható termékek használatának csökkentése érdekében tettek konkrét lépéseket Ausztriában is, ahol az önkormányzatok a mosható pelenkát ajánlják a lakosságnak. Egy Amstettenben végzett kísérlet során a résztvevők 15%-a állt át teljesen a mosható pelenka használatára, ennek köszönhetően egy év alatt 175 tonnával csökkent a hulladéklerakóba kerülő eldobható pelenka mennyisége.

 

Négy fő érv a mosható pelenka mellett:
– az újrahasználható pelenkák rohamos fejlesztése során egyre jobban érvényesülnek a kényelmi szempontok;
– anyagi megtakarítás: a mosható pelenkák használata fele annyiba kerül, mint eldobhatóé, a gyermek teljes pelenkás időszakára vonatkoztatva;
– kevesebb hulladékot termelünk, ami fontos szempont, ha figyelembe vesszük a növekvő szemétszállítási díjat.
– klímabarát lépés.

Tippek mosható pelenka használathoz

A brit kormányzat fent említett adatai bizonyították, hogy jelentős széndioxid-kibocsátás csökkenés érhető el az újrahasználható pelenkák használatával.

Nem hagyható figyelmen kívül viszont, hogy a környezeti hatások jelentős része a pelenkavásárlást követő felhasználáson is múlik. Ha főzve mosunk, öblítünk, géppel szárítunk és vasaljuk a pelenkát, akkor nem csökkentjük a széndioxid-kibocsátást. Ennyi erővel akár fölösleges is áttérni az eldobhatóról.

Ahhoz, hogy mosható pelenka használatával elérjük a 40%-os CO2-kibocsátás csökkenést, a következőkre figyeljünk:

  • Használjunk „A” energiahatékonyságú mosógépet.
  • Teljes töltettel használjuk a mosógépet, 60 C°-nál nem magasabb hőmérsékleten.
  • Mosás előtt szárazon tároljuk a használt textilpelenkákat egy fedeles vödörben, amelybe illóolajat csöpögtettünk.
  • Használjunk öko-mosószereket, és kerüljük a mesterséges fertőtlenítőt, öblítőszert, mert csökkentik a textil nedvszívó képességét.
  • Használjunk mosható betétet és törlőkendőt.
  • Kerüljük a gépi szárítást.
  • Ne vasaljuk a pelenkát.
  • Használjuk a mosható pelenkát több gyerekünkön is, vagy adjuk tovább.

A brit Környezetvédelmi Hivatal szerint újrahasználható pelenkák 2 és fél éves használata során 200 kg szén-dioxidot spórolhatunk meg, ami megfelel egy autó szén-dioxid kibocsátásának 1100 kilométeren.

 

Még egy ok: etikus gyártók

Elmondható, hogy nagy a megosztottság a nagy pelenkagyárak és az etikus gyártók termékeit használók között.

Az egyik oldalon a Procter&Gamble, a Pampers pelenka gyártójához hasonló nagy cégek állnak. A P&G az Egyesült Királyság eldobható pelenkapiacának 60%-át tudhatja magáénak, egyben a huszonkettedik legnagyobb vállalat a világon. 2009-es 79 millió dollárnyi árbevétele csak kicsivel nagyobb a 160 millió lakosú Banglades GDP-jénél, vagy Tunézia és Kenya együttes GDP-jénél.

Az Ethical Consumer cikkének alapját jelentő kutatás igen kritikusan számol be a P&G tevékenységéről, többek között a következők miatt: légszennyezés az USA-ban, a természeti környezet rombolása, genetikailag módosított egereken végrehajtott állatkísérletek, adóparadicsomban bejegyzett tevékenységek stb.

A másik oldalon a kis családi vállalkozások állnak, amelyek a konyhaasztalon kezdték összeölteni az újrahasználható pelenkákat, és most is többnyire kevés alkalmazottal, környezetbarát alapanyagokkal dolgoznak.

Tehát vásárlóként ismét nem csak a termékek, de a gyártók között is választanunk kell.

 

Összeállításunk az Ethical Consumer 2010-ben megjelent cikke alapján készült. Cikkünk következő részében arról olvashatsz, mire kell figyelni mosható pelenkavásárlásnál, valamint egy hazai pelenkavarró üzembe is ellátogatunk.

 

Kép [cc] lotusutol

A cikk az SZMM támogatásával az “FV-I-10-B-0019 Tanácsadó irodák és klubok működtetése és fejlesztése” című pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás