fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

EU-ökocímke: júliustól teljes sebességgel

| Tudatos Vásárló

2012 július 1-től az uniós ökocímkét kötelező megjeleníteni minden olyan előre csomagolt bioélelmiszeren, amelyet az EU valamely tagállamában állítottak elő és megfelel a szükséges előírásoknak.

Az „eurolevélnek” nevezett uniós ökocímkét 2010. július 1-jén vezették be. Annak érdekében azonban, hogy a gazdasági szereplők könnyebben alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, valamint a már meglévő csomagolóanyagok elpazarolásának megakadályozása céljából két év átmeneti időszak állt rendelkezésre mielőtt az eurólevél feltüntetése minden termék címkéjén kötelező vált. Ez a határidő járt le július 1-jén.  

Az uniós logó használata továbbra sem kötelező a nem csomagolt, valamint az importált biotermékek esetében. A csomagoláson az uniós logó mellett egyéb, magán-, regionális vagy nemzeti logókat is el lehet elhelyezni. A logóval azonos mezőben fel kell tüntetni az ellenőrző szerv vagy hatóság kódszámát és a termék összetevőiként szolgáló mezőgazdasági nyersanyagok termelési helyét is. 

 

Előzmények

A kötelező ökocimke ötlete 2007-ben egyetértésre talált a tagállamok körében. Annak érdekében, hogy sikerüljön egy eredeti tervezésű címkét találni, a Bizottság 2009-ben versenyt rendezett, amelyen több mint 3 400 képzőművészet és formatervező szakos hallgató vett részt, a három legjobb tervről pedig a nyilvánosság szavazott 2010 elején.

A biotermékek fogyasztása az utóbbi években folyamatosan emelkedett az Unión belül, és jelenleg az EU piacának nagyjából 2%-át teszi ki. A termelés szintén jelentősen nőtt az utóbbi tíz évben – az Unió mezőgazdasági területeinek hozzávetőleg 5%-a, és mezőgazdasági üzemeinek 2%-a (több mint 200 000 mezőgazdasági üzem) rendelkezik az ökológiai tanúsítvánnyal.

Politikai téren ebben az évben megegyezés született az ökológiai borokra vonatkozó uniós szabályozásról, amely augusztus 1-jén lépett hatályba (IP/12/113). Ezen kívül az Unió februárban a biotermékekre vonatkozó egyenértékűségi megállapodást írt alá az USA-val, aminek köszönhetően csökkenni fognak az EU, valamint az USA területén működő biotermelők adminisztratív terhei (IP/12/138). Májusban a Bizottság jelentést nyújtott be a biogazdálkodásra vonatkozó, jelenleg hatályban lévő jogszabályokról, amellyel egy minden érdekelt fél részvételével zajló intézményközi vitát kívánt kezdeményezni annak érdekében, hogy az Unió biogazdálkodási politikájának további javítása terén új lehetőségek tárulhassanak fel.

 

Forrás: Európai Bizottság 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok