fbpx

E 511 – Magnézium-klorid

Leírás

A magnézium-klorid a sósav (E 507) magnéziumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak; többek között az idegek, és az izmok működéséhez elengedhetetlenek.

Magas vízkötőképessége miatt a magnézium-klorid képes elvonni a nedvességet a gyümölcs és zöldség felületéről. Konyhasó helyettesítésre is használják. Ezenkívül gyakran alkalmazzák az élelmiszerek ásványanyaggal való dúsítására is; ebben az esetben nem szabad élelmiszeradalékként feltüntetni.

Előállítás

A magnézium-kloridot tengeri sóból vagy sós forrásokból nyerik.

Használat

A magnézium-klorid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 511-t többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Tofu
• Diétás élelmiszerek
• Ivóvíz

Biztonság

A magnézium-klorid veszélytelennek számít.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok