
E 472 c – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei
Egyéb elnevezések
citrogliceridek
Leírás
A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) citromsavval történő észterezésével keletkezik.
Alkalmas arra, hogy 'olaj a vízben' emulziót képezzen. Erős komplexképző hatása miatt erősíti az antioxidánsok hatását, és óvja a zsírokat a romlástól. Ezen kívül a kolbászgyártás során segíti az összetevők összetartását, illetve javítja a péksütemény-gyártáskor használt élesztő eltarthatóságát.
Előállítás
A mono- és digliceridek citromsavészterét természetes zsírok, illetve a belőlük kivont mono- és digliceridek citromsavval történő észterezésével állítják elő. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és a hasonló élelmiszerek kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 472 c egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Hústermékek
• Kenyér
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Fagylalt és desszert
• Édességek
• Sütőzsírok
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei ezenkívül aromák hordozóanyagaként is használhatók. A kozmetikában krémekben alkalmazzák.
Biztonság
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.