fbpx

E 471 – Zsírsavak mono- és digliceridjei

Leírás

A mono- és digliceridek a trigliceridből álló zsírsavak bomlástermékei.

Meleg vízzel kapcsolódva emulgeáló hatásuk van, amelyet a zsírsavak sóinak (E 470 a) hozzáadásával erősíteni lehet. A péksüteményekben levő keményítő a mono- és digliceridekkel kölcsönhatásba lép, ennek köszönhetően vízkötőképessége növekszik, és a péksütemények öregedési folyamata lassul. Dzsem vagy zselé előállítása során a mono- és diglicerideket habmentesítő hatásuk miatt használják.

Előállítás

A mono- és diglicerideket zsírsavakból és glicerinből (E 422) kémiai reakció (észterezés) útján állítják elő.

Állati zsírokból is előállíthatók, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mono- és digliceridjei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A mono- és digliceridek többek között az alábbi termékekben engedélyezettek:
• Csokoládékészítmények
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Tejszínkészítmények
• Gyorsrizs
• Kenyér és péksütemények
• Húskészítmények

Biztonság

A zsírsavak mono- és digliceridjei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás