E 472 c - Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei

Egyéb elnevezések

citrogliceridek

 

Leírás

A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) citromsavval történő észterezésével keletkezik.

Alkalmas arra, hogy 'olaj a vízben' emulziót képezzen. Erős komplexképző hatása miatt erősíti az antioxidánsok hatását, és óvja a zsírokat a romlástól. Ezen kívül a kolbászgyártás során segíti az összetevők összetartását, illetve javítja a péksütemény-gyártáskor használt élesztő eltarthatóságát.

Előállítás

A mono- és digliceridek citromsavészterét természetes zsírok, illetve a belőlük kivont mono- és digliceridek citromsavval történő észterezésével állítják elő. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és a hasonló élelmiszerek kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 472 c egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Hústermékek
• Kenyér
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Fagylalt és desszert
• Édességek
• Sütőzsírok

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei ezenkívül aromák hordozóanyagaként is használhatók. A kozmetikában krémekben alkalmazzák.

Biztonság

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében