fbpx

E 466 – Nátrium-karboxi-metil-cellulóz

Egyéb elnevezések

karboximetilcellulóz, cellulózgumi

Leírás

A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. Molekulaméretétől függően különbözőképpen sűríti a folyadékokat. A cellulózzal (E 460) együtt képes zselét képezni.

A vegyület erősíti az emulgátorok hatását, és gátolja az anyagok ellenőrizetlen összecsomósodását. Mivel nagyon stabil, sima filmet képez, bevonóanyagként is használják. Az egyéb cellulóz-származékoktól eltérően a nátrium-karboxi-metil-cellulóz habot is tud képezni és stabilizálni. Vízkötő képessége miatt a csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben is gyakran használják.

Előállítás

A nátrium-karboxi-metil-cellulózt a cellulóz (E 460) kémiai klórecetsavas módosításával állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A nátrium-karboxi-metil-cellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A vegyület egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Tejszínkészítmények
• Süteménytöltelékek, gyümölcskészítmények
• Édességek
• Desszert, fagylalt, krémek
• Édesítőszer tabletták
• Hús-, halkészítmények

A nátrium-karboxi-metil-cellulózt ezenkívül más adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként, valamint a gyógyszeriparban tabletták előállításához is alkalmazzák.

Biztonság

A nátrium-karboxi-metil-cellulóz veszélytelennek számít.

Mint oldható ballasztanyagot az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. Nagyobb mennyiségben enyhén hashajtó hatású.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok