E 469 - Enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz

Leírás

Az enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka, amelynek molekulaszerkezetét enzimek segítségével oly mértékig megváltoztatják, hogy sűrítő hatását csak gyengén tudja kifejteni.

A módosítatlan nátrium-karboxi-metil-cellulózzal (E 466) ellentétben az E 469 nem képes habok képzésére és stabilizálására. Töltőanyagként csökkentett energiatartalmú élelmiszerekhez használják, mert segítségével kevesebb zsír alkalmazása mellett azonos állomány és teltség érhető el.

Előállítás

Az E 469-et cellulózból (E 460) állítják elő a Trichoderma longibrachiatum baktérium enzimjeinek segítségével. A cellulózt olyan mértékig lebontják, hogy molekulaszerkezete nem teszi lehetővé a sűrítő hatás kifejtését. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

Az enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Főként csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben használják.

Biztonság

Az enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz veszélytelennek számít.

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében