fbpx

E 469 – Enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz

Leírás

Az enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka, amelynek molekulaszerkezetét enzimek segítségével oly mértékig megváltoztatják, hogy sűrítő hatását csak gyengén tudja kifejteni.

A módosítatlan nátrium-karboxi-metil-cellulózzal (E 466) ellentétben az E 469 nem képes habok képzésére és stabilizálására. Töltőanyagként csökkentett energiatartalmú élelmiszerekhez használják, mert segítségével kevesebb zsír alkalmazása mellett azonos állomány és teltség érhető el.

Előállítás

Az E 469-et cellulózból (E 460) állítják elő a Trichoderma longibrachiatum baktérium enzimjeinek segítségével. A cellulózt olyan mértékig lebontják, hogy molekulaszerkezete nem teszi lehetővé a sűrítő hatás kifejtését. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

Az enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Főként csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben használják.

Biztonság

Az enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz veszélytelennek számít.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás