E 468 - Keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz

Egyéb elnevezések

módosított karboxi-metil-cellulóz, módosított cellulózgumi

 

Leírás

A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka, a karboxi-metil-cellulóztól (E 466) a molekulán belüli kötései különböztetik meg.

Vízben nem oldható, ennek ellenére duzzad, anélkül, hogy nedves vagy ragadós tapintásúvá válna.

 

Előállítás

A keresztkötésű karboxi-metil-cellulózt a cellulóz (E 460) kémiai klórecetsavas módosításával állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz kizárólag szilárd táplálékkiegészítőkben (max. 30 g/kg) és édesítőszer-tablettákban engedélyezett.

 

Biztonság

A keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz veszélytelennek számít.

A keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz értékelése a hiányzó adatok miatt a karboxi-metil-cellulózról (E 466) származó ismereteken alapul. Az E 468 oldhatatlan ballasztanyagként az emberi szervezet számára nem hasznosítható. Nagyobb mennyiségben lazítja a béltartalmat.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében