E 414 - Gumiarábikum

Leírás

Gumiarábikumnak egyes, Afrikában honos akácfajták gyantás nedvét nevezik. Hosszú láncú, sűrűn elágazó szénhidrátokból áll, amelyeket jellemzően egyszerű cukrok építenek fel.

A gumiarábikum vízben jól oldódik, és enyhén sűrű folyadékot képez, amely keverés vagy rázás hatására átmenetileg teljesen folyékonnyá válik. Más sűrítőanyagokhoz képest gyenge állománymódosító képességénél fontosabb a gumiarábikum stabilizáló hatása. Mindenek előtt a zsír-víz keverékeket (emulziókat) és a habokat stabilizálja. Így például lebegésben tarja a gyümölcslevek finoman eloszlatott rostjait, és szabályozza a gázgyöngyök nagyságát a habzóborokban.

Előállítás

Ha az Acacia senegal nevű akácfajta törzsét megkarcolják, nagy, gyantás cseppekben előtör a növényi nedv. A cseppeket összegyűjtik, majd megtisztítják a kéregmaradványoktól, és élelmiszer minőségűvé dolgozzák fel.

Használat

A gumiarábikum az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint azok, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Édességek
• Sör
• Tortabevonó, habfixáló
• Italporok

Biztonság

A gumiarábikum veszélytelennek számít. Az anyagot a vastagbél lassan felszívja, és az anyagcsere a rövidláncú zsírsavakkal együtt hasznosítja.

Az arra érzékeny embereknél allergiás vagy allergiaszerű reakciót válthat ki.

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.
  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében