fbpx

E 414 – Gumiarábikum

Leírás

Gumiarábikumnak egyes, Afrikában honos akácfajták gyantás nedvét nevezik. Hosszú láncú, sűrűn elágazó szénhidrátokból áll, amelyeket jellemzően egyszerű cukrok építenek fel.

A gumiarábikum vízben jól oldódik, és enyhén sűrű folyadékot képez, amely keverés vagy rázás hatására átmenetileg teljesen folyékonnyá válik. Más sűrítőanyagokhoz képest gyenge állománymódosító képességénél fontosabb a gumiarábikum stabilizáló hatása. Mindenek előtt a zsír-víz keverékeket (emulziókat) és a habokat stabilizálja. Így például lebegésben tarja a gyümölcslevek finoman eloszlatott rostjait, és szabályozza a gázgyöngyök nagyságát a habzóborokban.

Előállítás

Ha az Acacia senegal nevű akácfajta törzsét megkarcolják, nagy, gyantás cseppekben előtör a növényi nedv. A cseppeket összegyűjtik, majd megtisztítják a kéregmaradványoktól, és élelmiszer minőségűvé dolgozzák fel.

Használat

A gumiarábikum az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint azok, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Édességek
• Sör
• Tortabevonó, habfixáló
• Italporok

Biztonság

A gumiarábikum veszélytelennek számít. Az anyagot a vastagbél lassan felszívja, és az anyagcsere a rövidláncú zsírsavakkal együtt hasznosítja.

Az arra érzékeny embereknél allergiás vagy allergiaszerű reakciót válthat ki.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás