
E 333 – Kálcium-citrát
Leírás
A kálcium-citrát a citromsav (E 330) kálciumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges monokálcium-citrát (E 333 i), dikálcium-citrát (E 333 ii) és trikálcium-citrát (E 333 iii) előállítása, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálcium-citrátok nem vízoldhatóak. Mivel a sok gyümölcs héjában megtalálható pektinnel szilárdan kötődnek, gyakran alkalmazzák ezeket szilárdítóként zöldségeknél és gyümölcsöknél.
Előállítás
A kálcium-citrátokat citromsavból (E 330) gyártják. Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges.
Használat
A kálcium-citrátok az élelmiszerekben általánosan engedélyezettek. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.
A kálcium-citrátok mennyiségi korlátozás nélkül többek között a következő élelmiszerek esetében engedélyezettek:
Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
Sűrített tej és tejpor
Előrecsomagolt, aprított zöldség, gyümölcs és hámozott burgonya
Gyümölcs- és zöldségkonzervek
Édességek és deszertek
Hústermékek
A kálcium-citrátokat enzimkészítményekben, valamint a gyógyszer- és kozmetikaiparban is gyakran használják.
Ha kálcium dúsításra használják csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálcium forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 120 mg kálciumot tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „kálciumban gazdag" jelölés alkalmazható rá.
Ezen mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálcium-citrátként kell jelölni az összetevők között.
Biztonság
A kálcium-citrát veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja.
A citromsav ipari előállítási módszere miatt a citrátok a penészgomba-allergiában szenvedő emberekben allergiás reakciókat válthatnak ki.