
E 332 – Kálium-citrát
Egyéb elnevezések
Citromsavsó
Leírás
A kálium-citrát a citromsav (E 330) káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból előállítható monokálium-citrát (E 332 i) és trikálium-citrát (E 332 ii) is, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálium-citrátot leggyakrabban a pektin zselésítő folyamatának szabályozására alkalmazzák.
Előállítás
A kálium-citrátokat citromsavból (E 330) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.
Használat
A kálium-citrátok az élelmiszerekben általánosan engedélyezettek. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.
A kálium-citrátok mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) többek között a következő élelmiszereknél engedélyezettek:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Sűrített tej és tejpor
• Előrecsomagolt, aprított zöldség, gyümölcs és hámozott burgonya
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Édességek és desszertek
• Hústermékek
• Zselésítő cukor
A kálium-citrátokat enzimkészítményekben, valamint a gyógyszer- és kozmetikaiparban is gyakran használják.
A kálium dúsításra is használható. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálium forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 300 mg káliumot tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „káliumban gazdag” jelölés alkalmazható rá.
Ezen mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálium-citrát kell jelölni az összetevők között.
Biztonság
A kálium-citrát veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja.
A citromsav ipari előállítási módszere miatt a citrátok a penészgomba-allergiában szenvedő emberekben allergiás reakciókat válthatnak ki.