
E 307 – Alfa-tokoferol
Egyéb elnevezések
α-tokoferol, szintetikus tokoferol
Leírás
Az alfa-tokoferol legalább hét tokoferolból áll (lásd E 306), amelyeket szintén E-vitaminként jelölnek. Magas vitaminhatása miatt gyakran használják az élelmiszerek vitaminozására. Antioxidáns hatása gyengébb, mint a többi tokoferolé.
Előállítás
Az alfa-tokoferolt kémiai reakcióval tokoferolból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
Használat
Az alfa-tokoferol technológiai alkalmazására ugyanazok érvényesek, mint a tokoferol (E 306) esetén, -általnosan engedélyezett adalékanyag.
Számos élelmiszert – például ún. ACE italokat – a vitamintartalom növelése érdekében tokoferollal dúsítanak Csak abban az esetben lehet az élelmiszert E-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 1,8 mg alfa-tokoferolt tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag" jelölés alkalmazható rá .
Ha a hozzáadott vitamin mennyiség teljesíti ezek kritériumokat, akkor a csomagoláson a következő állítás alkalmazható: „Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.”
Ha más tulajdonsága miatt használják, tokoferolként kell feltüntetni.
Biztonság
A tokoferol veszélytelennek számít.
Állatkísérletek és emberi megfigyelések arra figyelmeztetnek, hogy nagy mennyiségű, hatékony alfa-tokoferol fogyasztása tabletták vagy vitaminozott élelmiszerek útján korlátozza az anyagcserét. Megfigyelték az emésztőrendszer és a pajzsmirigy zavarait. Nagyon magas tokoferol-adagolásnál (800 mg/nap fölött) véralvadási zavarok léphetnek fel.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
2 mg/kg a vitaminként ható tokoferolra vonatkoztatva