fbpx

E 307 – Alfa-tokoferol

Egyéb elnevezések

α-tokoferol, szintetikus tokoferol


Leírás

Az alfa-tokoferol legalább hét tokoferolból áll (lásd E 306), amelyeket szintén E-vitaminként jelölnek. Magas vitaminhatása miatt gyakran használják az élelmiszerek vitaminozására. Antioxidáns hatása gyengébb, mint a többi tokoferolé.

Előállítás

Az alfa-tokoferolt kémiai reakcióval tokoferolból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.

Használat

Az alfa-tokoferol technológiai alkalmazására ugyanazok érvényesek, mint a tokoferol (E 306) esetén, -általnosan engedélyezett adalékanyag.

Számos élelmiszert – például ún. ACE italokat –  a vitamintartalom növelése érdekében  tokoferollal dúsítanak Csak abban az esetben lehet az élelmiszert E-vitamin forrásként  feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 1,8  mg alfa-tokoferolt tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag" jelölés alkalmazható rá .

Ha a hozzáadott vitamin mennyiség teljesíti ezek kritériumokat, akkor a csomagoláson a következő állítás alkalmazható:  „Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.” 

Ha más tulajdonsága miatt használják, tokoferolként kell feltüntetni.

Biztonság

A tokoferol veszélytelennek számít.

Állatkísérletek és emberi megfigyelések arra figyelmeztetnek, hogy nagy mennyiségű, hatékony alfa-tokoferol fogyasztása tabletták vagy vitaminozott élelmiszerek útján korlátozza az anyagcserét. Megfigyelték az emésztőrendszer és a pajzsmirigy zavarait. Nagyon magas tokoferol-adagolásnál (800 mg/nap fölött) véralvadási zavarok léphetnek fel. 

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

2 mg/kg a vitaminként ható tokoferolra vonatkoztatva

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás