E 308 - Gamma-tokoferol

Egyéb elnevezések

γ-tokoferol, szintetikus tokoferol

 

Leírás

A gamma-tokoferol legalább hét tokoferolból áll (lásd E 306), E-vitaminként ma már nem jelölhető, antioxidáns hatása azonban erős.

Előállítás

A gamma-tokoferolt kémiai reakcióval tokoferolból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.

Használat

A Gamma-tokoferol az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, melyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.  

A tokoferol egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:

  • Étolajok, és zsírok (quantum satis)

  • Sütőzsírok (qs)

  • Öntetek és desszertek (qs)

  • Rágógumi (qs) 

  • Csecsemőételek (max. 10 mg/kg)

A gamma-tokoferol E-vitamin dúsítására nem alkalmazható.

Biztonság

A tokoferol veszélytelennek számít.   

Állatkísérletek és emberi megfigyelések arra figyelmeztetnek, hogy nagy mennyiségű, hatékony tokoferol fogyasztása tabletták vagy vitaminozott élelmiszerek útján korlátozza az anyagcserét. Megfigyelték az emésztőrendszer és a pajzsmirigy zavarait. Nagyon magas tokoferol adagolásnál (800 mg/nap fölött) véralvadási zavarok léphetnek fel.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében