fbpx

E 306 – Tokoferol

Egyéb elnevezések

tokoferoltartalmú természetes kivonatok, kevert természetes tokoferolok


Leírás

A tokoferol az E-vitamin kémiai elnevezése. Az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be azáltal, hogy védi a sejteket az oxigén káros hatásaitól. A megjelölés mögött legalább hét különféle tokoferol rejlik, ezeket főként olajos növények termelik; vitaminhatásuk eltérő erősségű. Dúsított természetes kivonatok esetében az E 306 keveréket jelöl.

A tokoferol zsírban oldódik, hőnek ellenáll, de fényhatásra érzékeny. A zsírokat és néhány természetes színezéket védi az oxigén károsító hatásától.

Előállítás


A tokoferoltartalmú természetes kivonatokat olajos növények magvaiból, elsősorban búzából, kukoricából, szójából, valamint gyapotból és rizsből nyerik, és dúsítják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.

Használat

A tokoferol az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható.

A tokoferol egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Étolajok, és zsírok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Sütőzsírok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Öntetek és desszertek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Rágógumi (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Csecsemőételek (max. 10 mg/kg)

Számos élelmiszert – például ún. ACE italokat – a vitamintartalom növelése érdekében tokoferollal dúsítanak. 

Csak abban az esetben lehet az élelmiszert E-vitamin forrásként  feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 1,8  mg alfa-tokoferolt tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor "vitaminban gazdag" jelölés alkalmazható rá .

Ha a hozzáadott vitamin mennyiség teljesíti ezek kritériumokat, akkor a csomagoláson a következő állítás alkalmazható:  „Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez”.  

Ha más tulajdonsága miatt használják, tokoferolként kell feltüntetni.

A fentieken kívül vitaminként vagy antioxidánsként alkalmazzák táplálékkiegészítők, kozmetikumok és takarmányok előállításakor is.

Biztonság

Állatkísérletek és emberi megfigyelések arra figyelmeztetnek, hogy nagy mennyiségű, hatékony tokoferol fogyasztása tabletták vagy vitaminozott élelmiszerek útján korlátozza az anyagcserét.

Megfigyelték az emésztőrendszer és a pajzsmirigy zavarait. Nagyon magas tokoferol adagolásnál (800 mg/nap fölött) véralvadási zavarok léphetnek fel.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

2 mg/kg a vitaminként ható tokoferolra vonatkoztatva (0,15-2 mg/ttkg)

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás