
E 203 – Kálcium-szorbát
Egyéb elnevezések
szorbát
Leírás
A kálcium-szorbát a szorbinsav (E 200) kálciumsója. A természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph<6,5) a legnagyobb.
Felhasználása a szorbinsavéhoz hasonló. Vízben és zsírban is oldódik. A tartósítóhatáshoz szükséges mennyiségben nem befolyásolja az élelmiszer ízét, ezért sokoldalúan használható.
Előállítás
A kálcium-szorbátot többlépcsős kémiai reakcióval szorbinsavból szintetizálják.
Használat
A kálcium-szorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a szorbinsavra (E 200).
Az aromák és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumok és rágódohány tartósítására, valamint élelmiszercsomagolások kezelésére is engedélyezett.
Biztonság
A kálcium-szorbát veszélytelennek számít.
Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.
Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Ritkán a szorbinsavra és a szorbátokra intoleranciás tünetek mutatkoznak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
25 mg/kg a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére