E 200 - Szorbinsav

Egyéb elnevezések

hexadién-karbonsav

 

Leírás

A szorbinsav, amely a természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő, gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph<6,5) a legnagyobb. A szorbinsav zsírban és vízben oldódik. A tartósítóhatáshoz szükséges mennyiségben nem befolyásolja az élelmiszer ízét, ezért sokoldalúan használható.

Előállítás

A szorbinsavat többlépcsős kémiai reakcióval szintetikus úton állítják elő.

Használat

A szorbinsav egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Szárított gyümölcsök (max. 1.000 mg/kg)
• Csökkentett cukortartalmú dzsem, lekvár és zselé (max. 100 mg/kg)
• Csomagolt szeletelt sajt, ömlesztett sajt (max. 2.000 mg/kg)
• Csomagolt kenyér és péksütemény (max. 2.000 mg/kg)
• Margarinok (zsírtartalomtól függően 1.000 – 2.000 mg/kg)
• Húst, halat és tenger gyümölcseit helyettesítő termékek (max. 2.000 mg/kg)

A szorbinsav és a benzoesav kombinált alkalmazása engedélyezett – a közös határérték betartásával – az alábbi élelmiszerekben:
• Kandírozott vagy fényezett gyümölcsök (max. 1.000 mg/kg)
• Ecetben vagy olajban pácolt zölség (max. 2.000 mg/kg)
• Halkonzervek, szárított hal és más halkészítmények (200 – 2.000 mg/kg)
• Garnéla (max. 6.000 mg/kg)
• Rágógumi (max. 1.000 mg/kg)
• Fogyókúrás élelmiszerek (max. 1.500 mg/kg)

A szorbinsav az aromák és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumok és rágódohány tartósítására, valamint élelmiszercsomagolások kezelésére is engedélyezett.

Biztonság

A szorbinsav veszélytelennek számít.
Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.

Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. A szorbinsavra és a szorbátokra ritkán intoleranciás tünetek mutatkoznak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében