
E 150d – Ammónium-szulfitos karamell
Egyéb elnevezések
karamell
Leírás
Az ammónium-szulfitos karamell a karamell E 150a egy módosulata.
Előállítás
Ha a kristálycukrot, glükózt, fruktózt vagy invertcukrot reakciót segítő anyagokkal ellenőrzött körülmények mellett 120 - 150°C-ra hevítik, karamell keletkezik. A különféle segédanyagok határozzák meg a különböző karamellek közötti különbséget.
Az ammónium-szulfitos karamell szulfit- és ammóniumvegyületek alkalmazásával jön létre. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
Használat
Az ammónium-szulfitos karamell használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a karamellre (E 150a).
Biztonság
A karamell veszélytelennek számít.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
150 mg/kg