fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Érzékek parkja: Szagolj, hallj, láss és szedd magad!

| Gerstmayer Dóra

Színek, illatok, hangok és ízek. Ez a fő témája a spanyol kisváros, Noáin parkjának, ahol nem csak sétálhatunk, de friss bio zöldséget is szedhetünk magunknak jutányos áron. Itt összeér a szociális érzékenység és a fenntarthatóság. 

Az elmúlt tíz évben az észak-spanyolországi Noáin kisváros radikális változásokon ment keresztül. Az önkormányzat motiváltságának és környezetbarát gondolkodásának köszönhetően az addigi szürke város kizöldült. Nem elégedtek meg annyival, hogy a járdaszigeteket beültetik virággal és szelektíven gyűjtik a hulladékot, hanem ennél sokkal nagyobbat álmodtak.

Egy olyan parkot hoztak létre, amely az érzékekre építve szórakoztatja a látogatókat, mindemellett pedig a fenntarthatóság elveit is érvényesíti és terjeszti. Így született meg az Érzékek Parkja, amely azóta a város fő vonzereje, nem csak a turisták, hanem iskolai csoportok és szakmai kurzusok számára is.

A Parkot 2006-ban nyitották meg, mintegy 25.000 m2 -en, amely öt jól elhatárolt területre osztható. A parkot csak úgy, mint a város más részeit, környezetbarát módszerrel ápolják. Az Érzékek Parkja kiemelkedő példája a bio-diverzitásnak: több mint 30 féle fának, 95 féle cserjének és 70 évelő és szezonális virágnak ad otthont, teljes összhangban a helyi állatvilággal.

A különböző területek stílusukban is eltérőek, mindegyik más-más érzékszervre épít: textúrák (Francia kert), illatok (Mediterrán kert), színek (Angol kert), hangok (Japán kert) és az ízek (Ehető kert). A Mediterrán kertben rengeteg különleges illat varázsolja el a látogatót, az Angol kertben temérdek színes növény fokozza a vizuális élményt, míg a Japán Kertben a különböző sebességgel csobogó víz hangja nyűgöz le bennünket.

 

Bio „Szedd magad!”

A park igazi kuriózuma az Ehető Kert és az ezzel szervesen összekapcsolódó Lorenea Ökológiai és Biokertészeti Központ, amelyet 2010-ben nyitottak meg. Itt „Szedd magad” módszerrel szabadon válogathatunk a szezonális bio zöldségekből. Amennyiben valaki első alkalommal szüretelne, gyors képzést is kap a szakszerű betakarításáról. Miután szüreteltünk, a Lorenea Központban kell kifizetnünk a zöldséget. Az ár a bolti bio termékhez képest alacsonyabb.

A kert beültetése során előtérbe kerültek a helyi fajták, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak a helyi időjárási viszonyokhoz, illetve az ipari mezőgazdasággal egyre inkább háttérbe szorulnak. A veteményes gondozásáért a Varazdin Alapítvány a felelős, amely hátrányos szociális helyzetű emberek elhelyezkedését hívatott segíteni. Szintén ők üzemeltetik a Lorenea Ökológiai és Biokertészeti Központot, amelynek főépülete egy 200 m2-es kör alakú ökoház, ahol az energiafogyasztás 75 %-át szélturbinával és napelemekkel biztosítják.

 

Oktatóközpont, könyvtár és kávézó

Ebben a szalmából épített létesítményben kapott helyet számos fenntarthatósággal és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet. A Lorenea fő célja azonban a lakosság és a látogatók tájékoztatása és érzékenyítése a környezetvédelem, valamint a szociális és gazdasági fenntarthatósági témák iránt.

Ennek érdekében kiállításokat rendeznek a városi biogazdálkodásról és biokertészetről, illetve a különböző környezetvédelmi szervezetek munkásságáról. Szintén itt fogadják az Érzékek Parkjában szervezett látogatások résztvevőit, és különböző előadásokat, rendezvényeket tartanak: pl. biogazdálkodás, gyógynövények, öko építészet, megújuló energia, tudatos étkezés témában.

A Lorenea épületében kapott helyet egy biobolt is, egy kávézóval és egy kis könyvtárral kiegészülve. A parkot egyedül is bejárhatjuk, de szervezett vezetés keretében rengeteg hasznos információhoz juthatunk.

A park segít abban, hogy felismerjük saját felelősségünket a környezeti problémák terén és változtassunk fogyasztói magatartásunkon. Ezért a tevékenységéért Noáin városa 20 különböző díjat nyert el, többek között két ízben az ENSZ elismerését a környezetvédelemben vállalt szerepükért.

 

Kép: noain.es

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára