fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Előadás: Tényleg bio a bio? Közösségek szerepe az ökogazdaságok minősítésében

| Tudatos Vásárló

A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. Május 15-én nemzetközi és hazai szakértők, gazdák osztják meg velünk a tapasztalataikat. Téged is várunk, jelentkezz!   

A részvételi minőségbiztosítás rendszerei (Participatory Guarantee Systems -PGS) helyi szinten kínálnak megoldást a kistermelők minősítésére. A bizalmon, társadalmi kapcsolatokon és tudásmegosztáson alapuló minősítés a fogyasztók és egyéb érintettek aktív részvételével történik. Mára több ezer kistermelő és vásárlóik alkalmazzák a részvételi minőségbiztosítás elveit a világ számos pontján. A mozgalom segítését az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) vállalta magára, hiszen az alternatív vagy akár kiegészítő minősítési rendszer kiváló eszköz lehet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésében is.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást.  A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.  

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta segíti a közösségi mezőgazdálkodás elterjedését és megerősítését. Ezúttal vendégeinkkel azon szeretnénk közösen elgondolkodni, hogy miként vállalhatnak a közösségek tagjai nagyobb szerepet a gazdaságok életében, ezzel segítve a termelők munkáját. Vajon az eddigi működés során kiépült már az a bizalom, ami akár a részvételi minőségbiztosítás alapját képezheti? Segítheti-e ez az alternatív ellenőrzési rendszer a hazai közösségi gazdaságok megerősítését? 

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció a nyílra kattintva: >>>

HelyszínPárbeszéd háza (Horánszky utca 20. Budapest1085)

Tervezett program 

  • 16.15-16.30: Érkezés, regisztráció
  • 16.30-16.50: A közösségi mezőgazdálkodás helyzete Magyarországon – Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete
  • 16.50-17.10:  Bizalom és közös kockázatvállalás: a közösség szerepe egy biogazdaság fenntartásában – Pető Áron, Biokert, Szigetmonostor
  • 17.10-17.30: A részvételi minőségbiztosítás alapjai – Eva Torremocha, IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége)
  • 17.30-17.50: Részvételi minőségbiztosítás Franciaországban – Denis Carel, Fromagerie des vallons (AMAP gazdálkodó, La Roquebrussanne) és a MIRAMAP hálózat képviselője
  • 17.50-18.30: Kérdések

Az előadások során francia-magyar tolmácsolást biztosítunk. 

 

További információk az előadások témájában: 

Részvételi minőségbiztosítás >>>

Közösségi mezőgazdálkodás >>>

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok