Találat a #egészséges étkezés, #FoodPro, #OurFoodOurFuture, #reggeli címkére
Cikkek rendezése
BABA-MAMA, KONYHA ÉS KERT, SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG, Zöld Otthon mindenkinek
Soha nem késő bioélelmiszerre váltani az egészségedért
A szervezet glifozát szintje már 6 nap alatt jelentősen csökkenthető, ha áttérünk a bio élelmiszerek fogyasztására – mutatta ki nemrég egy tanulmány. Ez nem jelent mást, mint hogy soha nem késő elkezdeni a bio élelmiszerek fogyasztást, ha egészségesebben szeretnél élni. De mi is az a glifozát? Használják-e itthon a szert? Mit tegyünk, ha vegyszermentes zöldséghez […]
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Csokis gabonapelyhek nemzetközi tesztje – indul a FoodPRO projekt
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 5 közép- és kelet-európai országgal – Ausztriával, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szlovéniával – nemzetközi gigatesztben teszteli, létezik-e a kettős minőség egy kedvelt reggeli élelmiszertermék, a csokis gabonapelyhek piacán.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Ha emberibb világot akarsz: fairtrade narancs
Magasabb életszínvonal, stabilabb piaci helyzet, biztos értékesítési csatornák. Többek között ezek a hozadékai, ha a brazíliai narancstermesztők csatlakoznak a minősített fair trade rendszerhez.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Ha emberibb világot akarsz: fairtrade kávé
A Földön naponta megközelítőleg 1,6 milliárd elfogyasztott csésze kávét fogyasztunk, ami több mint 125 millió ember megélhetését biztosítja. A Fairtrade International etikus, fenntarthatósági törekvéseinek középpontjában az a 25 millió kistermelő áll, akik a kávé 70-80%-át állítják elő a világon. Hogy a gazdák még több fairtrade kávét tudjanak termeszteni és eladni, ahhoz ránk, felelős fogyasztókra is […]
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Ha emberibb világot akarsz: fairtrade csokoládé és kakaó
A finom csokoládé idilli képe mögött egy humán szempontból sötét, gyászos díszlet is megtalálható. A kakaóbab munkaigényes, fáradtságos termelése sok helyen méltatlan körülmények között, mind a természetet, mind a termelésben résztvevőket kizsákmányoló módon zajlik.
BABA-MAMA, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Veszélyes gyerekételek – két rákkeltő anyagról szavazott az uniós Parlament
Az Európai Parlament két, élelmiszerekben található veszélyes anyagról szavazott. A titán-dioxidot fehér színezőanyagként használják szinte mindenben, így az élelmiszerekben is. Az akrilamid a magas hőmérsékleten, alacsony nedvességtartalom mellett készült magas szénhidráttartalmú élelmiszerekben, például kekszekben, csipszekben van jelen. Mindkettőnek ismertek egészségkárosító kockázatai.
KONYHA ÉS KERT
Végre egy jó hír: kevesebb élelmiszert dobunk ki
4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben, de fejenként még így is évi 65 kg/fő az átlagos pazarlás – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felméréséből. Európában két spanyolországnyi területen termesztünk olyan élelmiszert, ami a szemétbe kerül.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Etyeki must, helyi homoktövis, kortárs szerzők, de jön a magyar komló is – mennyire hazaiak a magyar kézműves sörök?
Közös programra hívják a hazai kisüzemi sörfőzdék a sörök iránt érdeklődőket: október 10-én Nyitott Főzdék Napja néven országszerte 25 magyar sörfőzde nyitja meg a kapuit. Megkerestünk közülük hármat, mert kíváncsiak voltunk, mennyire hazai a hazai sör.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Mi a méltányos kereskedelem, a fairtrade?
Amióta világ a világ, a kereskedelem fogalmához az egyenlőtlenség társul. A két fél közül az egyik jól jár, a másik kevésbé. Szerencsére ez ma már nincs mindig így, létezik olyan kereskedelem is, amely egyensúlyi helyzetre épül. Az egyik szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és érdemeit, tehát igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben. Vagyis: a folyamat a termeléstől a fogyasztásig méltányos.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A pálmaolajipar nyomában eltűnik, ami valaha életet adott – egy indonéz falu története
Az indonéz Rukam falu lakói 2002-ben adták el földjeiket egy pálmaolaj-társaságnak. Azóta a tőzeggel borított területek, az erdők és a halállomány fokozatosan tűnnek el a vidékről. Csaknem két évtized telt el, és azóta nyögik a döntésük környezetre gyakorolt következményeit, és adják fel reményeiket a falu jövőjéről. A falu sorsáról a Deutsche Welle írt beszámolót.