fbpx
magyar kézműves sörök

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Etyeki must, helyi homoktövis, kortárs szerzők, de jön a magyar komló is – mennyire hazaiak a magyar kézműves sörök?

Közös programra hívják a hazai kisüzemi sörfőzdék a sörök iránt érdeklődőket: október 10-én Nyitott Főzdék Napja néven országszerte 25 magyar sörfőzde nyitja meg a kapuit. Megkerestünk közülük hármat, mert kíváncsiak voltunk, mennyire hazai a hazai sör.

Az utóbbi években egyre-másra nyitnak a kisüzemi újhullámos sörfőzdék, és legtöbbjük nem áll meg az egyszerű kombinációknál – egyfajta szűnni nem akaró kísérletezés jellemzi őket, aminek vásárlóként csak örülhetünk. A Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesülete adatbázisában 55 sörfőzde található, de ez valószínűleg nem az összes. Úgy látszik azonban, hogy a sörkultúra fejlődést nem követte itthon a sörfőző alapanyagok elérhetőségének fejlődése.

Magyar komlótermesztés szinte nincs is, pontosabban évtizedekig nem volt, mostantól talán már lesz – erről a cikk későbbi részében részletesen is írunk. A komló mellett a malátával sem állunk túl jól, míg Szlovákiában hét malátagyár található, addig itthon mindössze egy, Dunaújvárosban. A sörfőzdék így a legtöbb alapanyagot külföldről kénytelenek beszerezni (ide értve élesztőt is), kivéve azokat a fűszereket, gyümölcsöket, amelyeket helyi forrásokból is be tudnak szerezni.

Van igény a fenntarthatóságra, a társadalmi felelősségvállalásra is. Van aki társadalmilag fontos szervezetet támogat a bevételével, mások a göngyöleg visszagyűjtésével próbálnak meg felelősebben dolgozni. A törekvés látszik, de az biztos, hogy lenne még mit fejlődni.

A fenntartható sörfőzés egyébként nem ismeretlen szókapcsolat: ez lesz a témája október 20-21-én a Brewers Of Europe nemzetközi szakmai rendezvénynek is. Az online eseményen iparági vezetők, szakpolitikusok szólalnak fel, de lesznek webes szemináriumok is. Bemutatnak például olyan projekteket, mint a sörkészítés során fennmaradó maláta, élesztő és egyéb melléktermékek felhasználásának lehetőségei. Szó lesz arról is, milyen lépéseket tettek a sörgyárak karbonlábnyomuk csökkentése érdekében.

Mi vár ránk a szombati rendezvényen?

Vezetett sörfőzde bemutatók, sörös előadások, ínyenc sörkorcsolyák várják a vendégeket (regisztráció mindenhol szükséges) a Nyitott Főzdék Napján. Lesz olyan főzde is, ahol kifejezetten erre az alkalomra készül főzet, szóval érdemes böngészni a programban részt vevő sörfőzdéket.

Ezek a kis üzemek jórészt a turizmusban és a vendéglátásban értékesítenek, így a tavaszi karantén és a koronavírus-járvány okozta visszaesés kifejezetten nagy erőpróba a számukra. A Nyitott Főzdék Napja abban is szeretne segíteni, hogy akár új értékesítési csatornákat találjanak. Hogy mennyire népszerű az esemény, azt jól mutatja, hogy vannak olyan főzdék, ahol már csak várólistáról lehet bejutni.

És kik nyitják meg a kapuikat? Győrzámolytól Hajdúböszörményig, Tokajtól Magyarhertelendig, a részletes lista itt található. Megkerestünk közülük 3 sörfőzdét, hogy mutassák be kicsit a söreiket és mondják el, mitől hazai, mitől kézműves a termékük.

fehér nyúl kézműves hazai sör

A Fehér Nyúl és a Budapest Bike Maffia hivatalos söre

A Fehér Nyúl Brewery története klasszikusan egy konyhában főzős történettel indult. Meiszner Péter, Sajgó Álmos, Csepregi András főztek egy IPA-t, ami elég hamar országos hírnévre tett szert szakmai berkekben. Hivatalosan 2017-ben indult a főzés a már említett Soroksári út egykori harisnyafestő épületében, és azóta is ez a „Üreg” – meséli a Tudatos Vásárlóknak Laki Melinda, a Fehér Nyúl marketingese. Az alap szortimentben 8 féle sör található. Van köztük klasszik pils, a megosztón savanykás RAFA, gyümölcsös búza, balti porter és az IPA variációk.

kézműves sör fehér nyúlKöztük egy különleges társadalmi szempontból is: a Psycho Cycle (Session IPA) után keletkező bevétel egy része a hajléktalanság és az előítéletesség ellen küzdő Budapest Bike Maffiához kerül, az a sör egyben a Budapest Bike Maffia hivatalos söre is. Minden palack megvásárlásával az ő céljaik elérését, azaz a hajléktalan emberek, rászoruló családok, szociális intézmények segítését is támogatják a fogyasztók.

Az egész évben elérhető választék mellett Kísérleti Nyulakat is főznek, ezek limitált szériás főzetek speciális alkalomra vagy koprodukciós kísérletek. Idén például a White Stork nevű gerilla sörfőzdével készítettek egy közös főzetet.

A társadalmi felelősségvállalásban idén a kultúra is megjelenik: a Kísérleti Nyulak címkéjén kortárs szerzők művei olvashatók szeptembertől. A koncepció szerint a főzésekor meghívják a kortárs szerzőt, aki ihletet merítve a sörből írja meg ott melegében a költeményt, ami fel is kerül rögvest a címkékre. Így kerültek szeptemberben Vajna Ádám sorai egy csilis, gyümölcsös savanyított Kísérleti Nyúlra. Részletes program itt.

Mi lesz náluk október 10-én?

A Fehér nyúl üregében, vagyis a budapesti Soroksári úton a Fehér Nyúl Sörfőzdében barbecue, sörkóstolás, sörös történelem óra is lesz, de választ kapunk arra is, milyen folyamatok zajlanak le, mire a sör a pohárba kerül. Szó lesz az alapanyagok sokféleségéről, a sörfőzés kulisszatitkairól és a palackozás kihívásairól is.

magyar kézműves sör

A Törökszentmiklósi Ugar és a hazai homoktövis

Az Ugar Brewery alapítói, Magyar-Ladányi Kata és Magyar Zoli előbb hobbiból főztek sört, munka mellett, mára viszont teljes állásban ezzel foglalkoznak. A konyhai technikát leváltotta egy 500 nm-es, 9000 liternyi erjesztőtér kapacitású sörfőzde Törökszentmiklóson.

‘Imádják a történeteket, a meséket a saját maguk módján tovább gondolni. Ezek a karakterek, történetek élmények és hangulatok köszönnek vissza az Ugar sörökben” – írja a programajánló. Ez így is van – mondja nekünk Magyar Zoli hozzátéve, vidékről kicsit nehezebb, hangosabban kell kiabálni és még extrábban jó söröket kell főzni. Emiatt ők semmiképpen sem akartak az alap söröknél megállni, szeretik továbbgondolni a söröket is.

“Próbálunk az újhullámos vonalon mozogni: APA, IPA, gyümölcsösök, STOUT-ok, különböző fűszerezésűek, izgalmasabb élesztők és komlók. Olyan söröket igyekszünk készíteni, amik a piacon unikálisak.”

kézműves magyar sörök

Az alapanyagok nagy részét, a különleges komlókat és malátákat külföldről szerzik be, de élesztőt itthonról is vásárolnak. Emellett a helyi forrásokat is igyekeznek kihasználni, így hazai homoktövist egy izgalmas ízkombinációhoz, de dolgoztak már kis magyar kávépörkölő céggel is egy kávés stout sör kapcsán.

Kár, hogy az üvegeket nem gyűjtik vissza. Azt mondják, mivel szűretlen, pasztörizálatlan sört palackoznak, elengedhetetlen, hogy az üveg sérülésmentes és teljesen steril legyen. Akár egy aprócska mikrosérülés is elég ahhoz, hogy megromoljon.

Mi lesz náluk október 10-én?

Az Ugarnál a főzdetúra mellett barbecue, vendég sörfőzdeként a Tacet Brewery és buli is lesz. A részletek itt találhatók.

komló hazai sör

Magyar komló – kiút a szegénységből?

Az Ugar sörkészítőként nincs egyedül abban, hogy alapanyagai nagy részét külföldről hozza be. Magyarországon negyven éve, az 1980-as évek elején még 550 hektáron termeltek komlót, ezután azonban mindenhol felhagytak a nagyobb léptékű termesztéssel. Így volt ez 2018-ig, amikor is a Heineken Hungária és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet összefogva kezdett komló termesztésbe Kastélyosdombón. A Somogy megyei településen a komlótermesztés hátrányos helyzetű családoknak ad munkát, akik emellett a háztáji gazdálkodás elméleti és gyakorlati képzésébe, a szociális gazdaság működésébe, illetve a sajtműhely és a gyógynövénykert művelésébe is bekapcsolódnak – olvasható a Heineken ismertetőjében.

A közel háromezer új telepítésű komlótő mindegyike jó termést hozott. A hazai komlóval elsőként a Heineken Soproni söreiben találkozhatunk, céljuk, hogy a jövőben a termékhez kizárólag a hazai piacról szerezzék be ezt az alapanyagot. Az agrártárca hektáronként 6, majd idén már 150 millió forinttal támogatja azokat a gazdákat, akik újonnan vállalkoznak komlótermesztésre.

„Igazi egzotikum lehet a magyar komló, hiszen korábban sokan úgy gondolták, akkor lesz egzotikus a komló, ha Új-Zélandról érkezik, viszont az új ültetvényekkel fordulhat a kocka és keresettebb lehet majd a hazai termék.

Biztos, hogy lesz egy olyan réteg a sörfogyasztók között, akik utaznak majd a magyar komlóból készült sörökre” – mondta el a Hajónapló-nak Csanád Márton, a Hara’Punk Brewing kézműves sörfőzde egyik alapítója.

Etyeki Sörmanufaktúra hazai sör

Etyeki sör – hazai maláta, helyi méz, visszaváltható üveg

Az Etyeki Sörmanufaktúra alapítója, Radányi Orsolya élelmiszeripari mérnökökként is tanult a sörfőzés folyamatáról, később Belgiumban ösztöndíjasként tovább mélyítette a tudását. Bár Etyek nem egy sörös hely, mivel ők itt élnek, itt nyitották meg családi vállalkozásukat, az Etyeki Sörmanufaktúrát. Szerették volna bővíteni a környék gasztrofelhozatalát és további munkahelyeket teremteni a helyieknek.

A malátát hazai forrásból, egy dunaújvárosi malátagyárból szerzik be, amikor csak tehetik. A komló és az élesztő már és még nem igazán beszerezhető itthon, mondja Orsolya.

“A gyümölcsös sörökhöz viszont szeretünk hazai alapanyagot használni, egyik mézes sörünkhöz a mézet egy helyi kistermelőtől vásároltunk. Ami nálunk nagyon fontos, hogy mi visszaváltható üvegeket használunk, amiket akár 10-15 alkalommal is újra lehet használni. Azt hiszem, ezzel abszolút unikálisak vagyunk a kis sörfőzdék piacán” — mondja Orsolya.

Az Etyeki Sörmanufaktúra egy klasszikus kisüzemi sörfőzde, a bohém pilsenitől a búzán át a porterig készítenek klasszikus sörkülönlegességeket, de vannak finom gyümölcsös söreik is. Emellett igyekeznek egyeki borászokkal is együtt dolgozni, és készítenek szőlőmusttal erjeszett söröket is, ez idén is így lesz.

 Mi lesz náluk október 10-én?

 Programjaik a Nyitott Főzdék Napján.

Képek: Fehér Nyúl Brewery, Ugar Brewery, Etyeki Sörmanufaktúra, unsplash.com

ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás