• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Visszavetheti a falusi turizmust az új törvény

2009.09.16. /
Több tucat szervezet tiltakozik az agroturizmus, az őstermelők és kistermelők SZJA-kedvezményének eltörlése ellen. A minimális adóbevétel nem kompenzálja az intézkedés révén várható falusi turizmus visszaesését, a munkanélküliség növekedését.

A Magyar LEADER Szövetség valamint a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetsége által kiadott tiltakozással egyetértve, 45 civil szervezet a leghatározottabban ellenzi a Kormány által benyújtott,  az Országgyűlés által 2009. június 29-én elfogadott 2009. évi LXXVI. Törvényt, „a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról". Ebben ugyanis eltörlésre került a falusi és agroturizmus, az őstermelők, kistermelők személyi jövedelemadó kedvezménye is.

A csatlakozó szervezetek - köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete is - kérik a döntéshozókat, elsősorban a miniszterelnököt, a pénzügyekért és a vidékfejlesztésért felelős minisztereket, hogy még egyszer tekintsék át, és alaposan fontolják meg, hogy mit veszthet az ország ezzel a lépéssel. Egyáltalán lesz-e valami nyereség-, illetve minimális adóbevétel belőle.

Néhány indok a törvény ellen:

  • A falusi vendéglátásban az elmúlt év során 17%-os növekedés volt tapasztalható, amely köszönhető a helyi termelők, termékek vonzerejének is.
  • Nehéz lenne megmagyarázni az UMVP III. és IV. tengelyében, falusi turizmusra és ehhez kapcsolódó szolgáltatásokra pályázóknak, - márpedig számuk jelentős -, hogy amire méltán számítottak az induláshoz pályázatuk megírásakor, azt közben visszavonják. A feltételek kiszámíthatatlan változása folytán a támogatási rendszerek szavahihetősége komoly csorbát szenved.
  • Meggyőződésünk szerint alig lesz észrevehető az adóbevétel növekedése, míg a szürkegazdaság erősödése, családok folyamatos lecsúszása, munkanélküliség fokozódása, valamint a falusi- és agroturizmus lendületének jelentős megtorpanása várható, ami jelentős mértékben kihat a vidék fejlődésére.
  • A civil szervezetek által benyújtott kistermelői rendelet módosító javaslatok életbelépése, valamint a meghagyott adómentesség, esetleg a termelőket a feldolgozásra ösztönző további adómentesség (komplex gazdaság) kovásza lehetne az önfenntartó vidéki létformának, hagyományaink őrzésének.
  • A falusi és agroturizmus kívánatos fejlődése, a vidéki termelés és helyi feldolgozás jelentősen segítheti az ígéretes TDM rendszer kialakulását, s ezen keresztül a magyar vidék fejlődését is, ami az Európai Uniós törekvésekkel is összhangban van. 

 

Kép [cc] FATOSZ

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében