fbpx

| Tóth András

A konyhakertből készül az iskolai reformmenü

Kerecsenden az önkormányzat saját konyhakertjében termeszti meg az óvodások és az iskolások ételének egy részét. A közétkeztetésben nagy hangsúlyt helyzetnek a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.

Kerecsenden a helyi közétkeztetést biztosító napközi otthonos óvoda konyháját (ahol a helyi iskolának is főznek) is felkereste tavaly az EUFE Roadshow. Itt már beépült a kétféle menübe egy egészségesebb, változatosabb étrend is, hogy még a nyári szünet előtt megismerkedjenek a diákok az új ízekkel.

A leves nem porból készül. Az önkormányzati mintakertben termesztik a zöldségeket és a gyümölcsöket, hogy frissen kerüljenek az ételekbe. Szezonális alapanyagokban gondolkodnak, egy májusi szabályozás pedig már azt is megengedi, hogy mellőzzék a közbeszerzési eljárást a közétkeztetés megszervezésekor.

Sári László, Kerecsend polgármestere azt tervezi, hogy közel 70 embert vonnak be a programba, úgy, hogy mindenki a saját kertjében fogja termeszteni a növényeket. Ezt megelőzné egy képzés, hogy hozzáértő kertészeket faragjanak. A vezető úgy véli, hogy 20-30 embert tudnának tartósan foglalkoztatni, akár a közmunkaprogram keretében.

Kerecsend lakosságának 40%-a halmozottan hátrányos helyzetű. Vannak olyan gyermekek, akik csak a közintézményben jutnak meleg ételhez. Ezen túlmutatva nevelési szándékuk is van a programmal, bíznak abban, hogy a diákokból tudatos fogyasztók, egészségesebben élő felnőttek lesznek.

Az EUFE egyébként 750 ezer forintot adományozott a közkonyha számára, a személyzet munkáját segítő korszerű konyhai gépek és eszközök vásárlására, hogy ezzel is hozzájáruljon Kerecsend közétkeztetésének minőségi fejlesztéséhez.

 

Békésben is próbálkoznak

Az ÁNTSZ programot indít Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért – közölte dr. Sárosi Tamás, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézetének helyettes vezetője.

Tavaly a régióban mintegy 100 konyhát vizsgáltak meg. Kiderült, hogy megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót. Sárosi Tamás elmondta, hogy a helytelen táplálkozás később elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb érrendszeri betegségekhez vezethet, ezért időben kell lépni.

Májusban Kondoroson változtattak a menüsoron. Kiderült, hogy ha 100%-nak tekinthető az egészséges, akkor a helyi intézményekben 85%-ot már most teljesítettek, és még ez is messzemenően jobb a korábbi szokványos menzaételnél. Sárosi szerint a meglévő fejpénzből nem valósítható meg a reform, de ha helyi szinten is besegítenek, csodát lehet tenni. Ha minden a tervek szerint halad, egy év múlva Békés megye oktatási intézményeinek nagyobb részében megvalósulhat a program.

 

Kép [cc] marionlon

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás