fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Indonéz munkások ezrei fordultak a Uniqlóval és az s.Oliverrel szembe

Miután a Uniqlo és az s.Oliver tulajdonosai évek óta nem hajlandóak komolyan tárgyalni velük, az indonéz Jaba Garmindo gyárcsoport dolgozói panaszt nyújtottak be a Fair Labor Association (FLA) munkajogi szervezetnél. A két világmárka tulajdonosait arra próbálják rávenni, hogy vállalják a felelősséget, és legalább részben kompenzálják a veszteségét annak a több ezer ruhaipari dolgozónak, akik egyik napról a másikra váltak munkanélkülivé – adta hírül a Clean Clothes Campaign (CCC).

A panasz a Uniqlo márkanév anyavállalata, a japán Fast Retailing cégcsoport és a német márka, az s.Oliver cégcsoport ellen irányul az FLA Vállalati Magatartási Kódexének, továbbá a „Méltányos munka és a felelős beszerzés alapelveinek” megsértése miatt.

Az FLA olyan nonprofit együttműködés, amely nagyobb vállalatokkal társulva igyekszik javítani a beszállítói láncoknál tapasztalható munkakörülményeket. Mindkét cég tagja az FLA-nak.

Mi történt pontosan?

2015 áprilisában két textilgyárat zártak be Indonéziában – Cikupában és Majalengkában –, anélkül, hogy végkielégítést, illetve többhavi munkabérüket kifizették volna a többségében női dolgozóknak. A gyárbezárások a vállalat váratlan csődbemenetelét követően történtek, miután a legnagyobb vásárlói, elsősorban a Uniqlo megszüntette a gyárral való együttműködését. A Jaba Garmindo gyárcsoport alkalmazásában álló dolgozók ezrei kerültek egyik napról a másikra az utcára, a CCC információi szerint előzőleg sejtésük sem volt arról, hogy a gyár gondokkal küzd. A gyár bezárásáról és csődbemeneteléről csak a médiabeszámolókból értesültek.

A dolgozók birtokába jutott dokumentumok azt bizonyítják, hogy a bezárást megelőző években a Uniqlo és az s.Oliver voltak a gyár által készített textilipari termékek legjelentősebb vásárlói, amelyek 2014-ben együttesen a gyár termelési volumenének több mint 50%-át tették ki. A dolgozók arról számoltak be, hogy a Uniqlo, mint megrendelő megérkezése a gyárakban egekbe törő termelési célokat, kényszertúlórázást és munkahelyi nyomást eredményezett. A csődeljárással kapcsolatos bírósági dokumentumok szerint a megrendelők által gyakorolt üzleti gyakorlat jelentősen hozzájárult a gyárak bezárásához.

A gyárbezárások óta a Jaba Garmindo 2000 dolgozója követelte, hogy a Uniqlo és az s.Oliver ismerje el a felelősségét, és fizessék ki a dolgozóknak a végkielégítésüket, ami összesen 5,5 millió dollár jelent. Mivel a jogi eljárások nem hoztak eredményt, a dolgozók utolsó jogorvoslati lehetőségként az FLA-hoz fordultak.

Ezekben a gyárakban sok nő hosszú ideig dolgozott, akik mostanra középkorúnak számítanak, és kevés a reményük arra, hogy másik munkát találjanak egy olyan iparágban, amely a fiatal nőket nagyobb eséllyel alkalmazza. Megközelítőleg 600 munkás él sanyarú körülmények között, és olyan állásokat is kénytelenek elfogadni, amelyek jóval a minimálbér alatt fizetnek.

A Zara-fölső RESPECT felirata a ruháit varró munkásokra nem vonatkozik

„Egyszerűen igazságtalan, hogy a Uniqlo ruháit készítő munkások rossz munkakörülmények között dolgoznak, miközben a Uniqlo márka tovább növekszik és gyarapszik, milliárdos profitot termelve. Jogunk van a pénzhez, amiért keményen megdolgoztunk a Uniqlo ruhák gyártásával töltött évek során. A járandóság kifizetésének megtagadása gyakorlatilag bérlopás, ami elegendő indokot szolgáltat arra, hogy az FLA azonnali intézkedéseket hozzon” – magyarázza a CCC-nek az FSPMI szakszervezet alelnöke, a PT Jaba Garmindo korábbi alkalmazottja.

Mirjam van Heugten, a Clean Clothes Campaign szervezet munkatársa szerint „a Uniqlo azt hajtogatja, hogy nem kötelezi őket a törvény a Jaba Garmindo dolgozóinak fennálló tartozásuk kifizetésére, és pontosan ez a probléma – a textilipart a jogi számonkérhetőség hiánya jellemzi. A Vállalati Magatartási Kódex, amelyre számos márka hivatkozik munkajogi kérdésekben, nem kötelező érvényű, ezáltal az alkalmazottak sokszor csak a márka jóindulatában bízhatnak, hogy felvállalják a nemzetközi irányelvekben és szabványokban meghatározott felelősségüket. Reméljük, hogy az FLA beváltja a Vállalati Magatartási Kódexében a dolgozóinak tett ígéreteit, és teljes jogorvoslatot biztosít a Jaba Garmindo alkalmazottainak.”

Számít a Fair Labor Association tagság?

Mint az FLA társvállalatai, a Uniqlo és az s.Oliver kötelesek betartani az FLA Vállalati Magatartási Kódexében foglaltakat. A kódex egyértelműen rögzíti, a cégeknek garantálniuk kell, hogy beszállítóik a nemzeti és nemzetközi munka- és társadalombiztosítási törvényeknek megfelelően biztosítsák alkalmazottaik jogait. Ebbe bele tartozik a is, hogy a dolgozók minden nekik járó kompenzációt megkapjanak.

A Uniqlo legnagyobb versenytársainak jelentős része, néhányuk szintén FLA-tag, korábban több olyan esetben is együttműködött a munkások járandóságainak kifizetésében, amikor egy beszállítója csődment. A Nike, az adidas, a Disney, a Fruit of the Loom, a Hanesbrands, a H&M és a Walmart vagy közvetlenül kifizették a tartozást az alkalmazottaknak, vagy nyomást gyakoroltak beszállítóikra, hogy ők tegyék meg ezt – olvasható a Clean Clothes Campaign oldalán.

Az FLA-val partnerségben álló vállalatok, összesen több mint 4,6 millió munkás megélhetése múlik rajtuk

Az elmúlt évek során a CCC #PayUpUniqlo elnevezésű kampánya jelentős nemzetközi támogatást kapott, s ennek hatására megindultak a mediációs megbeszélések a munkások és a Uniqlo márka tulajdonosa között. Az alkalmazottak abban reménykedhettek, hogy mindez egy komoly mediációs folyamat kezdetét jelenti, ám a Uniqlo 2019-től nem hajlandó további egyeztetéseken részt venni. Ugyanebben az időben – elkötelezettsége jeleként – a japán cégóriás partnerséget kötött a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel (ILO) és az ENSZ női jogokért felelős szervezetével.

„Amit ezektől a márkáktól a dolgozók követelnek, abban nincs semmi egyedi. Ami viszont rendhagyó, az az iparág javuló normáinak való megfelelőség teljes elutasítása bizonyos cégek részéről, továbbá a dolgozók által követelt jogos tartozások kifizetésének megtagadása. Nem engedhetjük, hogy a Uniqlo olcsón vásároljon hitelességet magának. Hibába lép együttműködésre a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel és az ENSZ-szel, ha közben nem teljesíti, sőt, meg sem hallja női dolgozók ezreinek követeléseit, azokét, akiknek a munkája által lett a világ egyik legnagyobb hasznot termelő márkaneve. Most az FLA-n a sor, neki kell elérnie, hogy ezek a cégek elszámoltathatók legyenek” – magyarázza Artemisa Ljarja, a Clean Clothes Campaign németországi szervezetének sürgős fellebbezésekért felelős koordinátora.

Éhbér és nők elleni erőszak: szerte a világban demonstráltak a H&M-ek előtt

Nagyon sokan támogatjátok munkánkat, amiért hálásak vagyunk.

Ez a tartalom sem jöhetett volna létre önkéntesünk, Hudacsek Ágnes segítő munkája nélkül.

Képek: Fair Labor Association, Clean Clothes Campaign


Készült a Clean Clothes Campaign kampány keretében; a projekt az Európai Unió finanszírozásában valósul meg. “Filling the Gap: Achieving Living Wages through improved transparency” “FILLING THE GAP” HUM/2018//404-124

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás