• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A gyerek a fontos vagy a haj?

2009.01.13. /
Azoknak a nőknek a fiai, akik munkájuk során nagyobb mennyiségben használnak hajsprayket, gyakrabban születnek hypospadias rendellenességgel.

Az Imperial College London kutatóinak felmérése szerint a hajspray-k gyakori használata mellett több mint kétszeresére növekedett a születési rendellenesség kockázata. A kutatók még korainak tartják annak kijelentését, hogy mindezek oka a készítmények használatában keresendő.

A hypospadias gyakorisága is jelentősen megemelkedett az előző évtizedekben - a károsodás miatt a fiúk húgycsőnyílása nem a pénisz végén, hanem annak oldalán található. Több kutató feltételezte, hogy a rendellenesség terjedéséért a műanyagok lágyítására, illetve kozmetikai cikkek adalékaként használt ftalátok a felelősek. A ftalátok bizonyítottan befolyásolják a hormonális rendszer működését, és emiatt egyes típusaik használatát betiltották a gyerekjátékok gyártása során. Kozmetikai cikkekben, így a hajspraykben való felhasználásuk 2005 óta tilos.

A most publikált vizsgálatokban az angol kutatók összesen 471-471 rendellenességgel született, illetve egészséges fiú édesanyjának életvitelét elemezték. A vizsgálatba vont gyermekek az mindegyike az 1990-es évek végén született.

Richard Sharpe, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint a várandós nőknek kerülnie (de legalább minimalizálnia) kellene a kozmetikai cikkek és testápoló szerek használatát a terhesség első harmadában. Nem feltétlenül igaz, hogy az összetevők károsítanák a magzatok fejlődését, de a szükségtelen vegyi expozíció elkerülése egyértelműen kedvező.

A kutatások során megerősítették azt a korábbi eredményt is, miszerint a folsav terhesség elején történő kiegészítő szedése egyharmadával csökkenti a születési rendellenesség kialakulásának esélyét.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2008. decemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. A témában további hírek és információk találhatóak a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének közös vegyi anyag honlapján: www.vegyireakcio.hu

Kép [cc] frozi

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében