fbpx
csíra mire jó

| Tudatos Vásárló

Csíra kisokos – melyiket milyen betegség ellen együk?

A téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség és gyümölcs, fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírát. Élelmiszerbiztonsági szakértők szerint érdemes azonban néhány dologra odafigyelni.

A csírák áldásos hatása ősidők óta jól ismert. Vannak közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűek is. Magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk, és ezáltal értékes – és nem utolsó sorban finom – tápanyagforrást jelentenek. Ez különösen a téli hónapokban igen fontos.

Toxfree kérdőív mondd el slider

A csírák magas tápértékű, teljes egészében emészthető élelmiszerek, amelyek azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára. Rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk fenntartásához. A legismertebb csírák élettani hatásait a lenti táblázatban foglaltuk össze. (Ha a különféle az idénynövények élettani hatásai érdekelnek, keresd Mi fán terem sorozatunk cikkeit. Ha arra vagy kíváncsi, melyik gyógynövény milyen bajra jó, böngéssz Gyógynövény adatbázisunkban.)

Mire figyeljünk?

Fogyasztásukkal kapcsolatban azonban néhány fontos szabályt érdemes betartani. Ha otthon, mi magunk csíráztatunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak csíráztatásra szánt magokat használjunk fel, ugyanis ezek a magok nem tartalmaznak vegyszereket, vegyszermaradékokat, ellentétben a csávázott vetőmagokkal.

A FAO és a WHO az étkezési csírákat – esetleges mikrobiológiai szennyezettségük miatt – a közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába sorolja, mivel a csírák előállítási technológiája nemcsak a csírák, hanem a kórokozó baktériumok (E. coli, Salmonella, Listeria monocytogenes) szaporodása számára is ideális (kedvező hőmérséklet, páratartalom, vízaktivitás, hosszú csíráztatási idő). A FAO ráadásul egy friss tanulmányában rámutat, hogy a szélsőségesebb időjárási események, például az áradások és a magasabb hőmérséklet miatt az éghajlatváltozás egyre nagyobb szerepet fog játszani a szennyezett vetőmaggal kapcsolatos járványok kitörésében.

A szennyeződés gyakran a magokban van, és h a magok szennyezettek, akkor a belőlük termesztett csíra is szennyezett lesz, még akkor is, ha otthon, vásárolt magokból termesztjük a saját csíránkat.

Emiatt bármilyen egészségesek is, a csírákat kellő körültekintéssel fogyasszuk!

Tanácsok csírafogyasztáshoz

  1. Csíráztatáshoz csak csíráztatásra szánt magokat használjunk fel.
  2. Gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak nyers csírát.
  3. Vásárláskor mindig hűtött, friss terméket válasszunk.
  4. Ha boltban vettük, ne puszta kézzel, inkább gumikesztyűben nyúljunk a dobozba és vegyük ki az étkezésre szánt csírát.
  5. Ne fogyasszunk kellemetlen szagú terméket.
  6. Ha étteremben vacsorázunk, és aggódunk a megbetegedés lehetséges kockázata miatt (ami nem valószínű, de lehetséges), érdemes inkább mást rendelni.

Ma már sokféle növényi csírát kínálnak a szuper- és hipermarketek. Kedvünkre válogathatunk a gabonafélék (pl. búza), a hüvelyesek (mungóbab), a zöldségfélék (póréhagyma, hagyma, brokkoli, retek), és a fű- és lucernafélék (lucerna) csírái között. Lássuk, melyik mire jó!

Gabonafélék A csíra élettani hatása

búza

A klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.

hajdina

Magas a fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához.

zab, rozs

Magas a B- és E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.

Hüvelyesek

adzuki bab

Édes ízű, vesék működését serkentő, természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó, szíverősítő. Jelentős vasforrás. Csíráztatva nem okoz bélgázosodást.

lencse

Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma.

szójabab

Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma.

zöldborsó

Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.

mungóbab

Kiemelkedően magas a fehérjetartalma, jelentős a vas- és C-vitamin tartalma. Csíráztatott formában könnyen emészthető, nem okoz bélgázosodást.

Olajos magvak csírája

lenmag

Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a koleszterinlerakódást, gyulladáscsökkentő.

napraforgómag

A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kálciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje), méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja. Magas foszfor- és kalcium-tartalma szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. Klorofill-tartalma segíti a vér oxigénszállítását. A vas a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. A magnézium segíti az izom-, agy- és tüdőszövetek munkáját. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez.

Zöldségfélék csírája

brokkoli

Sulphoraphane-t tartalmaz, ami megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást.

édeskömény

Erjedés- és puffadásgátló.

fokhagyma

A népi gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító.

hagyma

Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.

póréhagyma

Természetes antibiotikum. Tisztítja a véráramot, májat. Egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani hatásait. Emésztőszervekre jótékony hatású.

retek

Természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását. Vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét. Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Csökkenti a reumatikus fájdalmakat, magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.

vöröskáposzta

Fekélygyógyító, gyulladáscsökkentő, U-vitamint tartalmaz, ami a nyálkahártyák egészségét biztosítja. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást. Keringésjavító. Kálciumtartalma megegyezik a tejével.

Fű- és lucernafélék csírája

bazsalikom

Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, eredményes emésztési zavarok, puffadás esetén. Vizelethajtó, vesetisztító, kőoldó.

lepkeszegmag
(görögszéna)

Koleszterindiéta része, elősegíti az emésztést. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, vérképző hatású. Ajánlott meghűlés és fertőzések esetén. A lecitin a központi idegrendszerre hat, serkenti és regenerálja az idegsejtek működését, serkenti az emlékezést. Tisztítja a verőerek beteg nyirokcsomóit, csökkenti a fehérvérsejt túlképződést. Csökkenti a pánikrohamokat, lázcsillapító, segíti az inzulintermelést, leköti a gyomorsavat. Szeléntartalma erősíti az immunrendszert. Nagyon erős antioxidáns. Javítja az étvágyat, segíti az emésztést. Flavonoid-származékokat és kollagént tartalmaz. Fiatalítja a sejteket. Karcsúsít, mert tisztítja a szervezetet és bontja a zsírt. Vízhajtó hatású.

lóhere

Általános közérzetjavító, vitalitást fokozó. Alkalmazható a változókori hőhullámok enyhítésére.

lucerna

Ásványi só tartalma lúgosítja a vért – candida fertőzésben szenvedőknek segítség. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. A mangán csökkenti a vércukorszintet. Magas klorofill-tartalma miatt szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. B12-vitamintartalma a vérszegénységen segít, K-vitamintartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket. A növényi hormon segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor kellemetlen tüneteit, szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógyhatású tápláléka, roboráló hatású. Magas a fehérjetartalma. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.

káposzta, repce

Magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, közvetlenül hat a szív munkájára, az érfalak rugalmasságát visszaadja, megakadályozza a szívkoszorú erek meszesedését, javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Segíti a kollagén termelődést, ezáltal a bőr rugalmassága változik, javítja a bőr vízháztartását. Emeli a vörösvértest számot, csökkenti a magas koleszterin szintet.

mustármag

Izzasztó hatása miatt főleg betegségek idején ajánlható a fogyasztása. Tisztítja a vért, az emésztőrendszert és a májat. Hajhullás megállítására is javasolható.

rukkola

A zsázsához hasonló élettani hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségű telítetlen zsírsavtartalma miatt szív- és érrendszeri betegségekben diétás kiegészítő. Magas E-vitamin tartalmú. Csökkenti a gyulladásokat.

zsázsa

Gyógyhatása miatt ősidők óta nagyra becsülik. Cukorbetegeknek különösen ajánlott. A zsázsacsíra rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. A klorofill tisztítja, megújítja a vért.

Magas E-vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadásgátló hatású, vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A-, C-, E-vitamin, ß- karotin és szelén) erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében, növeli a férfierőt.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás