• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

9 érv a méltányos kereskedelem mellett

2016.08.02. /

Biztonságos élelmiszer, tisztább környezet, javuló megélhetés - csak néhány ok, amiért érdemes a méltányos kereskedelmet választani. 

1. A méltányos kereskedelem (fair trade) azt jelenti, hogy a munkások és a gazdák tisztességes fizetséget kapnak, és megfelelő körülmények között dolgozhatnak. A fair trade termékek biztonságos és egészségre nem ártalmas munkafeltételek mellett készülnek, ahol a dolgozók tisztességes árat kapnak az elkészített termékekért, és beleszólásuk van munkahelyük működésébe.
 

2. A méltányos kereskedelem termékeinek előállítása kevésbé terheli a környezetet
 

3. A méltányos kereskedelem  jó minőséget garantál. Ezeket a termékeket nagyrészt kézi munkával állítják elő,így lehetővé válik, hogy nagyobb figyelem jusson a részletekre, ami végül jobb minőségű terméket eredményez.

4. A méltányos kereskedelem biztonságos: támogatja az integrált mezőgazdasági rendszereket, megőrzi a természetes ökoszisztémát, és csökkenti a káros - termelők egészségére is veszélyes - mezőgazdasági kemikáliák használatát, ezáltal javítja a talaj termelékenységét. Mindez olyan élelmiszereket eredményez, amelyek biztonságosabbak a vásárlók és a termelők számára is.

 

Tudod, hol vehetsz fairt trade csokit, kávét? Összegyűjtöttük a lelőhelyeket.

5. A méltányos kereskedelem támogatja a helyi közösségeket. A termelők és a munkások együttműködése révén a méltányos kereskedelemből származó bevételt visszaforgatják a helyi közösségbe, így javulnak a lakhatási, egészségügyi és oktatási feltételek.

 

6. A méltányos kereskedelem tervezhető a gazdák számára. A fair trade elkötelezett a termelők és vásárlók közötti kapcsolat erősítésében. Ez a kapcsolat egyenes utat jelent a vevők számára a minőségi termékek és olyan termelők felé, akikben megbízhatnak. A termelők és a munkások valamint családjaik számára pedig fenntartható és megbízható utat a jobb megélhetéshez.

 

7. A méltányos kereskedelmen közel hozza egymáshoz a különböző kultúrákat. A fair trade termékek különleges helyekről és emberektől származnak. A termelőket és munkásokat bevonják az egész értékesítési folyamatba, a termékek magukban hordozzák, híven tükrözik a készítők kultúráját.
 

Tudj meg többet a méltányos kereskedelemről! Olvasd a többi cikkünket, nézd meg a videóinkat!

8. A méltányos kereskedelem fenntartható helyi gazdaságokat jelent. A méltányos kereskedelem lehetővé teszi a gazdák és a munkások számára, hogy maguk alakíthassák jövőjüket. Saját üzletet tudnak kiépíteni ahelyett, hogy egy viszonteladónak dolgoznának, így a profit egy része is megmarad a közösségüknek, ami visszaáramlik a saját üzletükbe.

9. A méltányos kereskedelemben is a pénzed szavazat. Ha fair trade terméket veszel, nemcsak jó minőségű termékhez jutsz, hanem azoknak az életminőségét is javítod, akik a mindennapi ételedet és a használati tárgyaidat készítik.

 

A fordítást köszönjük Juharos Eszternek, a TVE önkéntesének. 

 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében