fbpx

MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM

Megoldás a méltányos, etikus munkakörülményekért

Tudatos Vásárló tesztek

Még több teszt

Legfrissebb cikkeink

fairtrade narancs

Ha emberibb világot akarsz: fairtrade narancs

Magasabb életszínvonal, stabilabb piaci helyzet, biztos értékesítési csatornák. Többek között ezek a hozadékai, ha a brazíliai narancstermesztők csatlakoznak a minősített fair trade rendszerhez. 

CCC fast fashion ruhaipar H&M Zara demonstárció

A divatipar tisztességes megélhetést biztosító bér nélkül nettó kizsákmányolás

Az elmúlt évtizedben, globális civil nyomásnak engedve, a ruháikat alacsony bérű országokban gyártató és világszerte jelen lévő divatmárkák papíron elismerték: olyan béreket kellene fizetniük a ruhagyári munkásoknak, amelyből fedezni tudják alapvető szükségleteiket. Sok ruhaóriás szóban mára el is köteleződött a tisztességes megélhetést biztosító bér megfizetése iránt. A CCC 2020-ban megnézte, mi vált valóra ebből.

divat kizsákmányolás

Nőtt a ruhaipari kizsákmányolás a koronavírus-járvány miatt

A világot sújtó koronavírus-járvány a turizmus után a ruhaipart és –kereskedelemet érinti a legsúlyosabban. A ruházati óriások pedig nem nyelik le a veszteséget, hanem tovább hárították a ruhaiparban dolgozó munkásokra. A fashionchecker oldalán most megnézheted, kedvenc márkád mennyire törődik azokkal, akik a ruháidat varrják.

tisztességes megélhetést biztosító bér myanmari munkások CCC

A tisztességes megélhetést biztosító bér alapvető emberi jogunk

A tisztességes megélhetést biztosító bér az a pénz, amely elég ahhoz, hogy a dolgozó és családja alapvető szükségleteit fedezze, és ezen felül valamennyi megtakarítást is lehetővé tesz. A tisztességes megélhetést biztosító bérhez való jog az ENSZ Emberi Jogok Nyilatkozatában rögzített alapvető emberi jog, amit a cégeknek biztosítaniuk kell. Ennek ellenére a textil- és ruhaipar munkásai […]

Még több cikk

Adatbázisok

A téma cikkei

fairtrade etikus méltányos kereskedelem

A Fairtrade fogja túlélni a klímaváltozást

A klímaváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amivel ma az emberiségnek szembe kell néznie. Frontvonalában a mezőgazdasági termelők állnak. A globális délen élő gazdák, családjaik és közösségeik milliói, akik számára a klímaválság már ma a mindennapi valóság. A Fairtrade rendszerében a gazdák felkészülhetnek arra, hogyan küzdjenek meg a jelenséggel. 

Miért jobb a fairtrade rendszerében dolgozni?

Szomorú tény, hogy a fejlődő országokban gyártott termékek kereskedelme gyakran gyermekmunkával és a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel jár együtt. Kiszolgáltatottságra,  szegénységre, a szociális, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságaira, és a mindezt kihasználó vállalati hatalomra épül. Ezzel szemben a Fairtrade Foundation a termeléstől az eladásig minden fél számára méltányos és környezettudatos rendszert […]

fairtrade méltányos etikus kereskedelem

Mi a méltányos kereskedelem, a fairtrade?

Amióta világ a világ, a kereskedelem fogalmához az egyenlőtlenség társul. A két fél közül az egyik jól jár, a másik kevésbé. Szerencsére ez ma már nincs mindig így, létezik olyan kereskedelem is, amely egyensúlyi helyzetre épül. Az egyik szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és érdemeit, tehát igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben. Vagyis: […]

fairtrade méltányos kereskedelem esélyegyenlőség

9 érv a méltányos kereskedelem mellett

Biztonságos élelmiszer, tisztább környezet, javuló megélhetés – csak néhány ok, amiért érdemes a méltányos kereskedelmet választani. 

12 tény, amit a fair trade-ről tudnod kell

Összeszedtünk néhány érdekes információt a méltányos kereskedelemről: rabszolgamunka, környezetvédelem, címkézés, értékesítő helyek, megdöbbentő adatok. Lapozz bele!

Videók

etikus kereskedelem Szabadkikötő Retextil

A pécsi Szabadkikötőben Te is elmerülhetsz a Retextilben!

A Retextil környezetileg és társadalmilag is felelős alapítvány. Pécsi műhelyükben jártunk, ahol az elmúlt két évtizedben megváltozott munkaképességű emberek fizikai erejét, tudását és képességeit, valamint használt, leselejtezett ruhákat felhasználva készítenek bútorokat, hintát, sőt, dekorációt, éppúgy otthonokba, mint a Szabadkikötő Laboda játszóterébe. Reggel 10 és este 19 óra között Te is bármikor kipróbálhatod az élményt gyermekeddel, […]

Még több videó