fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Azzal akartunk foglalkozni, amiben hiszünk

Egy kávézó és bio élelmiszer-sziget Budapesten, a Born 2 Bio. Egy családi vallálkozás, ami személyes igényből indult: ételallergiával is változatosan táplálkozni. A történetükről, a bolt érdekességeiről és a filter kávéról a tulajdonos, Bornai Róbert mesél.

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?
 

Röviden a jövő egyetlen lehetőségét, magát az életet! Kicsit bővebben pedig azt, hogy bármennyire is elcsépelt és közhelyszámba megy az a jól ismert mondás, hogy „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!” igaz, és nem élhetünk másképpen. Véleményem szerint be kell látnunk, hogy sem a saját testünket, sem a környezetünket nem lehet, nem szabad „kizsákmányolnunk”! Ha nem tartjuk egyensúlyban magunkat és a környezetünket, annak nagyon rövid időn belül meg lesz a következménye. A tudatosság számomra a részletekben rejlik: folyamatosan azt figyelem mivel tudnék még többet tenni, hogy milyen példát mutatok a környezetemnek, mert bármennyire is hihetetlen a jó példa is lehet ragadós…

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj 3 konkrét példát!

Szelektíven gyűjtöm a szemetet, komposztálok, a házunk körüli kiskertben semmilyen vegyszert nem használok, s a mindennapi higiéniában is kerülöm a vegyi anyagokat.

 

A vállalkozás hogyan járul ehhez hozzá a működésével a hétköznapok során?

Mind a kávézó, mind a bolt kialakítása (padlófűtés, energiatakarékos izzók, zárt hűtők), mind a termékkínálat (bio, Fair Trade) hozzájárul ehhez, valamint a mindennapi működés során környezetbarát tisztítószereket, újrahasznosított papírárukat használunk. Komposztáljuk a zöld hulladékot, még a kávé zaccot is, s azt már talán mondanom sem kell, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot (még a vásárlók által itt hagyott blokkokat is!). A kiszállító és beszerző autónk gázüzemű.

Mi a kedvenc terméked ( a saját árukínálaton belül) miért?

Nagyon nehéz egyet kiemelni, ezért a boltból és a kávézóból is választok egyet-egyet.  A boltból az 50 féle minősített bio borból az egyik Szajki Rose a kedvencem, a kávézóból pedig a szifon eljárással készült nagyon üde, gyümölcsös friss kávé vesz le a lábamról. Talán mindkettő a gazdag ízvilága miatt.
 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglakozz?

Családi vállalkozás vagyunk, s egyrészt a mi családunk már elég régóta törekszik a tiszta élelmiszerek fogyasztására és az öko tisztítószerek használatára, másrészt sajnos korunk népbetegsége, a különféle allergiák minket is elértek. Szerettünk volna azzal foglalkozni, amit vallunk, amiben hiszünk, illetve szívesen átadjuk azt a tapasztalatot, amit mi már megéltünk az évek során.

A Tudatos Vásárló kedvezménykártya elfogadóhelyek közé, olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el , amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?
 

A korábban felsoroltak mellett, abban is, hogy csak és kizárólag papír táskát, illetve lebomló szatyrokat használunk, a termékeink dobozait, csomagolását újrahasznosítjuk a kiszállítások során. Igyekszünk minél több termelővel, előállítóval közvetlen kapcsolatot kialakítani a méltányos kereskedelem érdekében. Rövidesen beindítjuk a tematikus estek sorozatot, ahol szakemberek segítségével bárki ismereteket szerezhet a fenntartható életmóddal kapcsolatban. A kávézóban használt berendezéseink fokra, másodpercre, grammra pontosan állíthatók, így is csökkentve az energia felhasználást.  A kávéinkat, teáinkat Fair Trade, vagy Direct Trade rendszerben szerezzük be, valamint naponta magunk készítünk növényi „tejeket” allergiában szenvedő vendégeinknek így a csomagolás mentesség miatt, a keletkező hulladék is kevesebb.

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

A kávézónál a legfontosabb, hogy bio, Fair Trade, Direct Trade termék legyen, ez az ital kínálatnál meg is valósul, a sütikben pedig a „minden mentességre” törekszünk, hogy az ételallergiában szenvedők és a diétázók is kedvükre tudjanak választani. A boltban nagy hangsúlyt fordítunk a termékkínálatunk kialakításánál (1 800 termék) arra, hogy azok előállításánál minél kisebb legyen a környezeti terhelés, illetve, ha van lehetőség arra, akkor mindig a magyar termék mellett döntünk. Itt már nem csak bio árukat találunk meg, hanem paleo, glutén,- laktóz, GMO,- tojás,- adalékmentes, diabetikus, vegán, öko, termékeket is. Vagyis a tudatos és fenntartható életvitel minden kellékét kínáljuk.

Egy éve indult a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programunk, amivel az a célunk, hogy a tudatos vásárlókat megismertessük az etikus, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat nyújtó helyekkel. Most induló cikk sorozatunkban ezeket a vállalkozásokat szeretnénk bemutani.  Kik ők, mivel foglalkoznak és miben mások? Korábbi interjúk:  
– 
Nekedterem 

 – Szegedi Zöldségkosár
 Zöldpolc Ökoáruház

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

A boltban interaktív tanácsadás folyik, kollégáink mobiltelefonok segítségével, a gondosan válogatott internetes oldalakról azonnal válaszolnak a felmerülő kérdésekre, illetve személyes tapasztalataikat és képzéseken szerzett tudásukat is szívesen megosztják. Fejlesztés alatt áll egy tablet rendszer, amely a bolti polcokon egy kereső rendszer segítségével bővebb információkat ad a megvásárolni kívánt termékről és esetleg még receptet, felhasználási módokat is javasol. Tervezzük továbbá egy bio főzőiskola beindítását is. Ezen felül rövidesen indul szakemberek bevonásával egy tematikus estek sorozat, ahol a tudatos és fenntartható életvitel ismeretei tanulhatók meg. A kávézóban, képzett baristáink a kávé és vagy tea készítés közben informálják a vendégeinket az adott termék származásáról és a termékkel kapcsolatos érdekességekről.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok