fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Akciók, ahol számított az aláírásotok

| Tudatos Vásárló

A szakszervezetek munkájának ellehetetlenítése, az emberi jogok megsértése gyakori jelenség a déligyümölcs-termesztő országokban. A Méltányos gyümölcsöt! nevű együttműködés rendre visz sikerre olyan akciókat, amelyekben egy-egy konkrét esetben a Ti petícióitokkal gyakorol nyomást a kereskedőre.

Milyen az élet ott, ahol a Fairtrade szabályai védik a gyümölcs-ültetvények munkásait? Képes beszámoló Ghánából.

A Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair, MFF) weboldalán most éppen Európa legnagyobb banánszállítója és egyben a világ egyik legnagyobb sárgadinnye-kereskedője, az írországi Fyffes elnökét, David McCann-t szólíthatjuk fel arra, hogy tartsa tiszteletben a leányvállalataiban dolgozó munkások alapvető jogait és biztosítsa, hogy a szakszervezeti tagokat nem éri hátrányos megkülönböztetés. (Csak a nevünket, email-címünket és az országunkat kell megadnunk, majd egy kattintással elküldenünk a levelet és jóváhagyni az email-címünkre érkezett ellenőrző üzenetet.)

A cikk írásakor az elküldött e-mailek számlálója 23 443-mat mutat.

 

 

Métányos Gyümölcsöt! akciói számos esetben jártak eredménnyel:

• Több mint 6000 petíció elküldésével 2012-ben sikerült elérni, hogy az ENSZ bevonásával kezdődjenek tárgyalások a Guatemalai Banánmunkások Szakszervezete (SITRABI) és a helyi kormány között. A helyzet a közép-amerikai országban drámaira fordult, miután 2007-ben meggyilkolták a SITRABI vezetőjét, Marco Tulio Ramirezt. Összesen 68 szakszervezeti aktivistát öltek meg, a tettesek nem kerültek elő, a szakszervezeti tagok zaklatása pedig folytatódott. A tárgyalások eredményeként a kormány védelmet ígért a SITRABI vezetőinek.

• A Métányos Gyümölcsöt! közreműködésével a Chiquita banánkereskedő felvásárolta a Tres Hermanas nevű hondurasi banánültetvényt. A tulajdonosváltás több mint egy éves konfliktusnak vetett véget a korábbi tulajdonos és a helyi dolgozók szakszervezete, a SITRAINBA között.

A Chiquita az után szánta rá magát a vásárlásra, hogy a termékeit minősítő Rainforest Alliance a szakszervezeti tagokat érő diszkriminációra válaszul megvonta a minősítést a Tres Hermanas-tól.

A Chiquita az ültetvényt Agrícola Bananera Santa Rita néven működteti tovább, új tulajdonosként megvált a korábbi vezetéstől, de megtartotta a teljes munkaerő állományt.

• Szintén a Chiquita összes ültetvényét átfogóan tett lépéseket azért, hogy javítsa női dolgozói számára a munkakörülményeket. A Nemzetközi Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezettel (IUF) és a Latin-Amerikai Banán- és Mezőgazdasági Szakszervezetek Szövetségével (COLSIBA) együttműködve Női Bizottságot hozott létre, a nők számára képzési és mentorálási programokról nemzetközi keretegyezményt írt alá.

 

Minden vásárlás számít!

Méltányos gyümölcsöt! egy európai központú nemzetközi együttműködés. A 19 tagország mellett részt vesznek benne a termelő országokat képviselő szervezetek. A kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek.

Ezt tehetjük úgy, hogy a méltányos kereskedelemből származó gyümölcsöket választjuk, és úgy is, hogy aktív állampolgárként felszólítjuk a döntéshozókat, a cégek vezetőit a méltó termelési körülmények megteremtésére.

 

 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok