fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Új szabály az akciós árakra, nem játszhatnak a korábbi árral a boltok

uj_szabalyok_internetes_vasarlas_vam_afa_postakoltse

Május 28-án lép életbe a boltok akciózását szigorító új, uniós és magyar jogszabály, amely  új korszakot nyithat a kiskereskedelemben. Szigorúbban határozzák meg, mi számít korábbi árnak.

Korábban 35 ezer volt, 25 ezer lett – nehezebb lesz az akciós átverés májustól című cikkünkben bemutattuk, hogy a gyakorlatban miről is van szó. Most, a szabályok életbe lépése miatt nem árt ismét elővenni, hogy a gyakorlatban milyen változások lesznek.

Leegyszerűsítve a fő szabály, hogy egy-egy akciós terméknél kötelező feltüntetni az úgynevezett korábbi árat. Mégpedig azért, hogy a vásárló tisztában egyen azzal, hogy „honnan” lett leárazva az adott termék. A korábbi ár lehet a megelőző, a bolti gyakorlatban jellemzően a korábbi időszakban érvényes, az adott időpontban már” „áthúzott” ár.

Persze a korábbi ár is többféleképpen meghatározható. Az új szabályok értelmében

az akció meghirdetésekor, konkrétan az árcsökkentés bejelentésekor forintban ismertetni kell az eredeti (korábbi) árat, ez pedig nem lehet más, mint az akció indulása előtti harminc napos időszakban legalacsonyabb ár.

Így a kereskedő nem tudja megtenni, hogy az akció rajtja előtt megemeli az árat, majd lecsökkenti, ezzel megtévesztve a vásárlót.

Ha a megelőző 30 napban a termékre csak egyetlen árat alkalmazott az üzlet, akkor ez az ár lesz a korábbi ár, amihez képest meg kell határozni az akció mértékét.

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től

Előfordulhat, hogy az akciós terméknek nincs 30 napos múltja. Ebben az esetben az akciózás előtti 15 napban érvényes legalacsonyabb árat kell feltüntetni. Az akciós sorozatokra is van megoldása az új szabályozásnak: azaz, ha egy kereskedő 10 százalékos árengedménnyel nyitja az akciót, majd egy újabb 10, majd még egy 10 százalékos akciót hirdet, akkor az első árcsökkentés előtti árat is meg kell mutatnia a vásárlóknak.

Az új szabályozás alkalmazásáról szóló, a kormány fogyasztóvédelmi oldalán elérhető ábra szemléletesen megmutatja, hogy miként működik a dolog. Az új szabályokról részletesen is ott lehet olvasni.

új akciós szabályok

Forrás: fogyasztovedelem.kormany.hu

Az ábrán az látható, hogy a bolt 30 napon keresztül 1000 forintért adta az akció kezdetéig a terméket. Majd 20 százalékos árcsökkentésről döntött, így onnantól 800 forintba került ugyanaz. Mivel 30 napig 1000 forint volt a portéka, ezért ez lesz a legalacsonyabb korábbi ár, így ezt kell feltüntetni.

Fontos továbbá, hogy az új korszakban a boltosok hirdethetnek általános akciót, például sportcipőkre, konyhai eszközökre, például úgy, hogy „mostantól vagy az adott napon minden sportcipő vagy edény 30 százalékkal olcsóbb”. Bár az akció általánosan vonatkozik egy termékcsoportra, az érintett termékeknél külön-külön be kell mutatni a korábbi árat.

Az új akciós szabályokkal várhatóan átláthatóbbá válik az akciórengeteg és vevőként könnyebben rátalálhatunk a valóban kedvezményes áron kínál termékekre.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok