fbpx
öko-mosogatás kihívás műnayagmentes július

| Tudatos Vásárló

Adunk egy tippet a műanyagmentes júliusra: próbáld ki velünk a mosogatószappant!

Mindenki mosogat. Minden mosogatószer műanyagflakonban áll a boltokban. Ha már az első állítást nem is, a másodikat most határozottan cáfolni tudjuk. Már itthon is kapható a mosogatószappan, ami remek hulladékmentes alternatívája a flakonos mosogatószereknek. Csatlakozz műanyagmentes mosogatás kihívásunkhoz, teszteld velünk, milyen a mosogatószappanos élet! Ha a TVE támogató tagja vagy szupertagja vagy, a szappant akár ajándékba is kaphatod! Nincs kedved a mosogatószappanhoz? Regisztrálj és mutatunk még két módot, amivel csökkentheted az általad keletkező műanyaghulladékot!

Lassan, de biztosan itt a műanyagmentes július, amikor egy teljes hónapunk van, hogy rászokjunk valamire, amit aztán nem eresztünk. Merthogy erről szól a műanyagmentes július: egy hónapon át valamit máshogy csinálunk az életünkben, hogy környezetbarátabbá tegyük mindennapjainkat. És ha szerencsénk van, ha jól csináltuk, ez az apró vagy nagyobb változtatás szokásunkká válik, amit utána sem adunk fel.

A Tudatos Vásárlóknál azt szeretnénk, ha mindannyian olyan mértékű vállalást tennétek, ami belefér a lehetőségeitekbe. Nem lehet egyik napról a másikra minden műanyagot kiiktatni, és nem is kell mindegyiket. Az csak nagyon keveseknek sikerül. Elég most csak egyetlen apró célt kitűzni, hogy hosszútávon nagy változást hozzon.

Ha már gondolkodsz azon, mi legyen az idei vállalásod, van egy ötletünk. A műanyagflakonos mosogatószereknek eddig nem volt hulladékmentes alternatívája Magyarországon. Nemrég azonban megjelentek a bio- és ökoboltokban a mosogatószappanok.

A mosogatószappan kíméli a kézbőrt, biológiailag könnyedén lebomló, növényi alapú mosogatószer, így nem terheli a környezetet. És ami nagyon fontos: a csomagolása műanyagmentes!

A mosogatószappan nem hagy maga után foltot, ezért mosogatás után nincs szükség ecetes vagy citromsavas öblítésre. Száradás után pedig sem szappanos érzet, sem íz nem marad az edényen.

Hogyan használd?

 • Dörzsöld hozzá a megnedvesített kefét, luffaszivacsot, vagy ha nincs műanyagmentes eszközöd (ezeket amúgy itt teszteltük), a mosogatószivacsot, míg nem habzik. Mosogass vele, majd öblítsd le az edényt!
 • A ráégett ételmaradékot áztasd be, és csak utána mosogasd el!
 • Egyetlen tömb mosogatószappan akár hónapokig is elegendő megfelelő használat mellett: két mosogatás között tartsd száraz helyen, például egy porcelán vagy fa szappantartóban a mosogatótálca mellett!

Mire figyelj?

Ha a szappan nem tud megfelelően kiszáradni, ez is, mint minden szappan szétázik és gyorsabban elfogy. A mosogatószappannak ezért kell egy olyan szappantartó, amiben nem áll vízben a szappan, és nem is csúszkál ki belőle, amikor dörzsöljük. Lehet ez egy alacsonyabb falú konzervdoboz is. Praktikus lehet néhány kavicsot a tartó aljába helyezni.

Milyen lesz a műanyagmentes júliusunk?

A műanyagmentes július keretében összehasonlítjuk az öko-mosogatás különféle lehetőségeit. Tagjainkkal teszteljük, hogy valóban praktikus és egyszerű zerowaste megoldás-e a mosogatószappan.

Támogató tagjaink és szupertagjaink között ehhez a Hulladékmentes.hu jóvoltából 20 darab hazai gyártású SensEco mosogatószappant sorsolunk ki.

SensEco mosogatószappan műanyagmentes július
Fotó: Hulladekmentes.hu

A támogató tagjainkra váró 20 darab mosogatószappan NEM tartalmaz:

 • pálmaolajat,
 • foszfátot,
 • foszfonátot,
 • Sodium Coco Sulfate-ot,
 • Sodium Laureth/Lauryl Sulfate-ot (SLS, SLES).

Benne vagy egy egy hónapos Öko-mosogatás kihívásban?

Ha már tagunk vagy, ne maradj le a nyereményjátékról. Itt tudsz jelentkezni a kihívásra ↓↓↓

Nem izgat a nyereményszappan? Két további módon is beszállhatsz a kihívásba!

Használj ebben a hónapban…

1) Kevesebbet: Hígítsd a mosogatószered vízzel! Hidd el, jó lesz úgy is!

2) Zöldebbet: Használj mosogatószer helyett hatékony és környezetbarát mosószódát a zsíros edények mosogatásához!

Regisztrálj és hasonlítsd össze egy hónap után másokkal, mennyire kényelmes, egyszerű és jó az öko-mosogatás!

powered by Typeform

Ha még nem vagy tag, de szeretnél részt venni a nyereményjátékban:

Jelentkezz gyorsan támogató tagunknak! Támogató tagunkként meghívunk exkluzív rendezvényeinkre, ajándék termékekkel vehetsz részt további tagi tesztjeinkben. Emellett megkapod Tudatos Vásárló Kedvezménykártyádat, amellyel több mint 50 helyen kedvezményesen vásárolhatsz. A TVE-tagság mindössze 3000 forint egy évre.

Itt tudsz jelentkezni tagnak/szupertagnak  >>

Tavaly 250 millióan

A Műanyagmentes Július kezdeményezés 2011-ben indult Ausztráliából, két éve több mint 120 millióan, tavaly pedig a mögötte álló Plastic Free Foundation adatai szerint már 250 millióan vettek részt benne. Az akció minden évben a nem-lebomló műanyagok felfoghatatlan mértékű környezetkárosító hatására hívja fel a figyelmet.

Évente 300 millió tonna műanyaghulladékot termelünk, ennek fele egyszerhasználatos műanyag. Klasszikusan ilyen a péksüteményes nejlonzacskó. Annyit van használtban, amíg a boltból hazaviszünk benne három zsemlét, ezután viszont több száz évig szennyezi a környezetet egy hulladéklerakóban vagy égetik el hulladékégetőben.

A képek forrása és tulajdonosa a hulladekmentes.hu.

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás