fbpx

BABA

E 472 a – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei

Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) ecetsavval történő észterezésével keletkezik. Gyenge emulgáló hatással rendelkezik, de az egyéb emulgátorok hatását jelentősen erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét és alakíthatóságát. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa. Mivel kemény, terhelhető filmet képez, bevonóanyagként alkalmazzák például a mazsolán. Előállítás A mono- és digliceridek ecetsavészterét […]

E 472 b – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei

Egyéb elnevezések laktogliceridek Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) tejsavval történő észterezésével keletkezik. Gyenge emulgáló hatással rendelkezik. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa, és befolyásolja a pórusképződést és a péksütemények térfogatát. Mivel molekulája nem túlságosan stabil, általában már az élelmiszerekben monogliceridekre és tejsavra bomlik. Előállítás A mono- és digliceridek tejsavészterét […]

E 472 c – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsavészterei

Egyéb elnevezések citrogliceridek Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) citromsavval történő észterezésével keletkezik. Alkalmas arra, hogy ‘olaj a vízben’ emulziót képezzen. Erős komplexképző hatása miatt erősíti az antioxidánsok hatását, és óvja a zsírokat a romlástól. Ezen kívül a kolbászgyártás során segíti az összetevők összetartását, illetve javítja a péksütemény-gyártáskor használt élesztő eltarthatóságát. Előállítás A […]

E 466 – Nátrium-karboxi-metil-cellulóz

Egyéb elnevezések karboximetilcellulóz, cellulózgumi Leírás A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. Molekulaméretétől függően különbözőképpen sűríti a folyadékokat. A cellulózzal (E 460) együtt képes zselét képezni. A vegyület erősíti az emulgátorok hatását, és gátolja az anyagok ellenőrizetlen összecsomósodását. Mivel nagyon stabil, sima filmet képez, bevonóanyagként is használják. Az egyéb cellulóz-származékoktól eltérően […]

E 468 – Keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz

Egyéb elnevezések módosított karboxi-metil-cellulóz, módosított cellulózgumi Leírás A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó keresztkötésű karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka, a karboxi-metil-cellulóztól (E 466) a molekulán belüli kötései különböztetik meg. Vízben nem oldható, ennek ellenére duzzad, anélkül, hogy nedves vagy ragadós tapintásúvá válna.   Előállítás A keresztkötésű karboxi-metil-cellulózt a cellulóz (E 460) kémiai klórecetsavas módosításával állítják […]

E 440 – Pektin

Leírás A pektin (E 440 i) a szárazföldi növények sejtfalának egyik fontos tartóeleme. Élelmiszeradalékként elsősorban azt a tulajdonságát használják, hogy a folyadékokat zselészerűvé tudja változtatni. Hosszú szénhidrátláncához, amely főként galakturonsav-egységekből áll, különböző helyeken észterkötéssel metanol kapcsolódik. A kapcsolódó metanolmolekulák számától függően megkülönböztetik az alacsony illetve a magas észterezettségű pektint. Ha a pektin további nitrogéncsoportokat (amidcsoportokat) tartalmaz, amidált […]

E 450 – Difoszfátok

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A difoszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy milyen és mennyi alkálifémion van jelen a molekulában, a következő változatokat különböztetik meg: dinátrium-difoszfát E 450 i), trinátrium-difoszfát E 450 ii), tetranátrium-difoszfát E 450 iii), tetrakálium-difoszfát E 450 v), dikálcium-difoszfát E 450 vi), kálciumdihidrogén-difoszfát E 450 vii). Technológiai tulajdonságaik alapján ezeket […]

E 414 – Gumiarábikum

Leírás Gumiarábikumnak egyes, Afrikában honos akácfajták gyantás nedvét nevezik. Hosszú láncú, sűrűn elágazó szénhidrátokból áll, amelyeket jellemzően egyszerű cukrok építenek fel. A gumiarábikum vízben jól oldódik, és enyhén sűrű folyadékot képez, amely keverés vagy rázás hatására átmenetileg teljesen folyékonnyá válik. Más sűrítőanyagokhoz képest gyenge állománymódosító képességénél fontosabb a gumiarábikum stabilizáló hatása. Mindenek előtt a zsír-víz […]

E 415 – Xantán

Leírás A baktériumok által termelt xantán hosszú, elágazó láncú szénhidrátból áll, amely egyszerű cukrok sajátos összekapcsolódásából épül fel. Vízben, savas és bázikus közegben is jól oldódik, és a folyadékokból hatalmas duzzadó- és folyadékkötő képességének köszönhetően zselészerű masszát képes létrehozni. Mechanikai erő, például keverés illetve rázás hatására ezek az anyagok átmenetileg elveszítik viszkozitásukat. A xantánnal sűrített […]

E 412 – Guármagliszt

Egyéb elnevezések guár, guárliszt Leírás A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a guármagliszt. Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; már kis mennyiség elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás