E 472 a – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei
Leírás
A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) ecetsavval történő észterezésével keletkezik.
Gyenge emulgáló hatással rendelkezik, de az egyéb emulgátorok hatását jelentősen erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét és alakíthatóságát. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa. Mivel kemény, terhelhető filmet képez, bevonóanyagként alkalmazzák például a mazsolán.
Előállítás
A mono- és digliceridek ecetsavészterét a zsírok, illetve a belőlük kivont mono- és digliceridek ecetsavval történő észterezésével állítják elő. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 472 a egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Kenyér
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Habos desszertek
• Levesek, szószok
• Húskészítmények
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei ezenkívül aromák hordozóanyagaként is használhatók. A kozmetikában krémekben alkalmazzák.
Biztonság
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsavészterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.