fbpx

BABA

E 402 – Kálium-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A kálium-alginát az alginsav (E 400) káliumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A kálium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás A […]

E 404 – Kálcium-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A kálcium-alginát az alginsav (E 400) kálciumsója. Bizonyos barna algák sejtfalának alkotója. Vízben nem oldódik. Előállítás A kálcium-alginátot lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik. Használat A kálcium-alginát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint az alginsavra (E 400). Biztonság Az alginátok veszélytelennek számítanak. A szervezet nem veszi fel. Nagyobb mennyiségben gátolja a […]

E 405 – Propilén-glikol-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát. Előállítás A propilénglikol-alginátot az alginsav észterezésével állítják elő. Használat A propilén-glikol-alginát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között: • Sör (max. 100 mg/l) • Vízalapú jégkrém (max. 3 g/kg) • […]

E 410 – Szentjánoskenyérmag-liszt

Egyéb elnevezések LBG Leírás A  szentjánoskenyérfa magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a szentjánoskenyérmag-liszt. Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni. Míg a szentjánoskenyérmag-liszt forró vízben tökéletesen oldódik, hideg vízben megnyilvánul hatalmas duzzadóképessége. Már kis mennyiségű E 410 […]

E 400 – Alginsav

Egyéb elnevezések algin Leírás Az alginsav bizonyos barna algák sejtfalának alkotórésze. Ez a hosszú láncú, D-mannuronsavból és L-guluronsavból álló, vízoldható szénhidrát a töltelékeknek és a krémes élelmiszereknek kemény gélszerű állagot kölcsönöz.   Előállítás Az alginsavat lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik. Használat Az alginsav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok […]

E 401 – Nátrium-alginát

Egyéb elnevezések Algin Leírás A nátrium-alginát az alginsav (E 400) nátriumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A nátrium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás A […]

E 296 – Almasav

Leírás Az energiaanyagcsere (citromsav-kör) köztes elemeként az almasav minden élő sejtben előfordul. Az emberi szervezet kb. naponta 1 kg-ot alakít át belőle. Ennek a szerves savnak erősebb savas íze van, mint a citrom- és borkősavnak (E 330, E 334), és nagyon jól harmonizál a fanyar aromákkal. Az almasav támogatja az antioxidánsok, és gátolja azoknak az enzimeknek a működését, […]

E 263 – Kálcium-acetát

Leírás A kálcium-acetát az ecetsav (260) kálciumsója. Az acetátokat elsősorban savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák, mivel lágyítják a túl erősen savanyú ízhatást. Az élelmiszeriparban az acetátok gondoskodnak a kocsonyák, az ömlesztősók és a húsaprításhoz szükséges segédanyagok (kuttersegédanyagok) megfelelő savfokáról (pH-érték). Előállítás A kálcium-acetátot kémiai reakcióval ecetsavból nyerik. Használat A kálcium-acetát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint […]

E 270 – Tejsav

Egyéb elnevezések D-, L-tejsav Leírás A tejsav a természetben előforduló szerves sav. Az élő sejtek anyagcseréjében köztes termékként keletkezik. Konzerváló hatását az emberiség évszázadok óta használja a tejsavas erjesztésnél. A tejsav csökkenti az élelmiszerek savfokát és közvetlenül hat egyes, főként aerob baktériumokkal szemben. A tejsav-baktériumok ugyanakkor kiszorítják az összes többi mikroorganizmust. Lágy íze miatt a […]

E 260 – Ecetsav

Leírás Az ecetsav a legfontosabb, természetben is előforduló sav. Az úgynevezett étkezési savak közül ez rendelkezik a legerősebb csíragátló hatással: az ecetsav annyira lecsökkenti az élelmiszer savfokát, hogy ezzel meggátolja az élesztők és a baktériumok növekedését. Mivel azonban nem hat minden baktériumra és a penészeket sem gátolja, gyakran más tartósítószerekkel, illetve olyan fizikai tartósító eljárásokkal […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás