fbpx

BABA

E 551 – Szilícium-dioxid

Egyéb elnevezések kovasav   Leírás A szilícium-dioxid a földkéregben legnagyobb mennyiségben előforduló ásvány. Számos növény sejtfalának alkotóelemeként változó mennyiségben az élelmiszerekben is jelen van. Az emberi szervezet a szilícium-dioxidot sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. Az élelmiszeriparban a szilícium-dioxidot általában por formában használják. A szilícium-dioxid kristályai nagyon porózusak. Hatalmas […]

E 1450 – Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő, szukcinátkeményítő   Leírás A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát a természetes keményítő kémiai változata, vele ellentétben azonban a kémiailag módosított keményítő hideg vízben is megdagad, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát ezenkívül emulgáló tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a habokat is stabilan tartja. Mivel a már megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten sem engedi ki, […]

E 524 – Nátrium-hidroxid

Egyéb elnevezések nátronlúg, marónátron Leírás A nátrium-hidroxid oldatát nátronlúgnak, szilárd formáját marónátronnak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag. Bázisos jellegéből kifolyólag képes a savak semlegesítésére, ezért a nátrium-hidroxidot az élelmiszeriparban a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására használják. A nátrium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. Ha a péksütemények tésztáját nátrium-hidroxiddal kezelik, reagál a kelesztés […]

E 525 – Kálium-hidroxid

Egyéb elnevezések kálilúg, marókáli Leírás A kálium-hidroxid oldatát kálilúgnak, szilárd formáját marókálinak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag. Bázisos jellegéből adódóan képes a savak semlegesítésére, ezért a kálium-hidroxidot a savfok (pH érték) beállítására és stabilizálására használják az élelmiszeriparban. A kálium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható. Előállítás A kálium-hidroxidot elektrolízis útján kálium-kloridból nyerik. Használat […]

E 507 – Sósav

Leírás A sósav az emberi gyomornedv összetevőjeként a keményítő és a fehérjék emésztésében nélkülözhetetlen anyag. Az élelmiszeriparban ezt a szervetlen savat főként a kívánt savfok beállítására, illetve fehérjék célzott darabolása céljából használják. Ebben a felhasználásban általában technológiai segédanyagként szerepel, mivel a végtermékben már nincs jelen. Élelmiszeradalékként fontosabbak a sósav származékai, a kloridok. Előállítás A sósavat […]

E 500 – Nátrium-karbonátok

Leírás A nátrium-karbonátokhoz a következők tartoznak: • Szóda (nátrium-karbonát, dinátrium-karbonát) E 500 i), • Szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát, nátrium-hidrogén-karbonát) E 500 ii) és • Nátrium-szeszkvikarbonát (E 500 iii), amely a szóda és a szódabikarbóna keveréke. Míg a szódát az ivóvíz savtartalmának szabályozására valamint a kakaó és a tejfehérje feltárására használják, a szódabikarbónát elsősorban sütőporokban alkalmazzák. A nátrium-karbonátok […]

E 501 – Kálium-karbonátok

Egyéb elnevezések hamuzsír Leírás A kálium-karbonátok közé a kálium-karbonát (hamuzsír, E 501 i) és a kálium-hidrogén-karbonát (E 501 ii) tartozik. A kálium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat. Segítik a péksütemények barnulását is. A kálium-karbonát jellemzően a mézeskalácsok sütőszere. A kálium-karbonátokat […]

E 503 – Ammónium-karbonátok

Egyéb elnevezések ammónium-bikarbonát, szalakáli Leírás Az ammónium-karbonátokhoz az ammónium-karbonát (E 503 i), az ammónium-hidrogén-karbonát (szalakáli, E 503 ii) és az ammónium-karbaminát tartozik. Levegő hatására, főként pedig magas hőmérsékleten ezek a vegyületek lebomlanak. A többi karbonáttal szemben az ammónium-karbonátok bomlásához nem szükséges sav jelenléte. A bomlás során a molekulából szén-dioxid és ammónia szabadul fel, ezért a […]

E 473 – Zsírsavak cukorészterei

Leírás A kristálycukor bizonyos feltételek mellett reagál a zsírsavakkal, főként a sztearin- és palmitinsavval, és cukorészter keletkezik. Hatékonysága a zsírsav fajtájától, illetve a cukor részarányától függ. A cukorészter nehezen oldható, és változó erősségű emulgáló hatással rendelkezik. A cukorészterek keményítőben gazdag élelmiszerek csirizesedő képességét, tulajdonságait befolyásolják, így használatukkal a liszt- és csokoládémasszák folyékonyabbá válnak. Előállítás A […]

E 471 – Zsírsavak mono- és digliceridjei

Leírás A mono- és digliceridek a trigliceridből álló zsírsavak bomlástermékei. Meleg vízzel kapcsolódva emulgeáló hatásuk van, amelyet a zsírsavak sóinak (E 470 a) hozzáadásával erősíteni lehet. A péksüteményekben levő keményítő a mono- és digliceridekkel kölcsönhatásba lép, ennek köszönhetően vízkötőképessége növekszik, és a péksütemények öregedési folyamata lassul. Dzsem vagy zselé előállítása során a mono- és diglicerideket […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás