E 472 b – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei
Egyéb elnevezések
laktogliceridek
Leírás
A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) tejsavval történő észterezésével keletkezik.
Gyenge emulgáló hatással rendelkezik. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa, és befolyásolja a pórusképződést és a péksütemények térfogatát. Mivel molekulája nem túlságosan stabil, általában már az élelmiszerekben monogliceridekre és tejsavra bomlik.
Előállítás
A mono- és digliceridek tejsavészterét a természetes zsírok, illetve a belőlük kivont mono- és digliceridek tejsavval történő észterezésével állítják elő. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és a hasonló élelmiszerek kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 472 b egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Kenyér
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Süteményporok
• Habos desszertek
• Fagylalt
Biztonság
A zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.