
E 415 – Xantán
Leírás
A baktériumok által termelt xantán hosszú, elágazó láncú szénhidrátból áll, amely egyszerű cukrok sajátos összekapcsolódásából épül fel.
Vízben, savas és bázikus közegben is jól oldódik, és a folyadékokból hatalmas duzzadó- és folyadékkötő képességének köszönhetően zselészerű masszát képes létrehozni. Mechanikai erő, például keverés illetve rázás hatására ezek az anyagok átmenetileg elveszítik viszkozitásukat. A xantánnal sűrített folyadék melegítés hatására is megőrzi állományát.
A sűrítőanyagot gyakran szentjánoskenyérmag-liszttel (E 410) kombinálva használják, így gumiszerű zselé jön létre. A xantán megnöveli a tészták vízkötő képességét, így késlelteti a kenyerek öregedését is. A fagylaltgyártás során csökkenti a jégkristályok képződését, a gyümölcslevekben pedig lebegésben tartja a finoman eloszlatott rostanyagokat. A xantán ezen kívül üvegen és egyes fémeken kemény filmet tud képezni.
Előállítás
A xantánt iparilag a Xanthomonas camestris nevű baktériummal termeltetik. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A xantán az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.
Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Péksütemények (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Levesek és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Majonéz és ketchup (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt, desszertek és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Savanyú zöldség (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Hal- és húskonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
Biztonság
A xantán veszélytelennek számít.
Mint vízoldató ballasztanyagot a szervezet nem tudja hasznosítani.