E 331 – Nátrium-citrát
Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A nátrium-citrát a citromsav (E 330) nátriumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges mononátrium-citrát (E 331 i), dinátrium-citrát (E 331 ii) és trinátrium-citrát (E 331 iii) előállítása is, amelyek különböző savanyítóhatással rendelkeznek. A nátrium-citrátot […]
E 332 – Kálium-citrát
Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A kálium-citrát a citromsav (E 330) káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból előállítható monokálium-citrát (E 332 i) és trikálium-citrát (E 332 ii) is, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálium-citrátot leggyakrabban a pektin zselésítő folyamatának […]
E 333 – Kálcium-citrát
Leírás A kálcium-citrát a citromsav (E 330) kálciumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges monokálcium-citrát (E 333 i), dikálcium-citrát (E 333 ii) és trikálcium-citrát (E 333 iii) előállítása, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálcium-citrátok nem vízoldhatóak. Mivel […]
E 322 – Lecitin
Leírás A lecitin mint természetes zsírszerű anyag az úgynevezett foszfolipidek csoportjába tartozik. Poláros-apoláros felépítése miatt a sejtfal fontos építőeleme. Különösen a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj gazdag lecitinekben. Ezek az anyagok befolyásolják többek között a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, valamint az epe alkotóelemeként részt vesznek a zsírok emésztésében is. Számos élelmiszer, köztük […]
E 325 – Nátrium-laktát
Leírás A nátrium-laktát a tejsav (E 270) nátriumsója, amely az emberi anyagcserefolymatok köztes anyagaként is megtalálható. A tejsavval ellentétben kevésbé hatásos a mikroorganizmusok ellen. Savanyúságszabályzóként használják pl. ömlesztősókban, valamint hústermékek eltarthatóságának növelésére. Előállítás A nátrium-laktátot a tejsav (E 270) kémiai módosításával állítják elő. Használat A nátrium-laktát az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen […]
E 326 – Kálium-laktát
Leírás A káliumlaktát a tejsav (E 270) nátriumsója, amely az emberi anyagcserefolyamatok köztes anyagaként is megtalálható. Előállítás A kálium-laktátot kémiai reakcióval tejsavból (E 270) állítják elő. Használat A kálium-laktátra ugyanazok az alkalmazási és engedélyezési szabályok vonatkoznak, mint a nátrium-laktátra (E 325). A kálium dúsításra is használható. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálium forrásként feltüntetni, […]
E 327 – Kálcium-laktát
Leírás A kálcium-laktát a tejsav (E 270) kálciumsója, amely az anyagcsere köztes termékeként minden élő sejtben előfordul. A tejsavval ellentétben kevésbé hat a mikroorganizmusok ellen. Savanyúságszabályzóként használják pl. ömlesztősókban. A gyümölcshéjban jelen levő pektinek reagálnak vele, így oldhatatlan kálcium-pektinát keletkezik, amely szilárdítja a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezen kívül ásványianyag-dúsításra használják étrendkiegészítőkben. Előállítás A kálcium-laktátot a […]
E 330 – Citromsav
Leírás Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle. Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint […]
E 301 – Nátrium-L-aszkorbát
Leírás A nátrium-L-aszkorbát az aszkorbinsav (E 300) nátriumsója. Antioxidánsként lisztjavításra, élelmiszerek színstabilizálására, vitaminozására használják. Előállítás A nátrium-L-aszkorbátot aszkorbinsavból kémiai reakcióval gyártják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges. Használat Az aszkorbátok mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható. […]
E 302 – Kálcium-L-aszkorbát
Leírás A kálcium-L-aszkorbát az aszkorbinsav (E 300) kálciumsója. Antioxidánsként, lisztjavításra, élelmiszerek színstabilizálására, vitaminozására használják. Előállítás A kálcium-L-aszkorbátot aszkorbinsavból kémiai reakcióval gyártják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges. Használat Az aszkorbátok mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható. […]