fbpx
öko-hajmosás kihívás eredmény

| Tudatos Vásárló

Szilárd sampon, samponszappan vagy egy kis lazítás a rutinon? – együtt próbáltuk ki az öko-hajmosást

Idén júniusban 85-en csinálták végig velünk a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy hónapos Öko-hajmosás kihívását. Közösségünk tagjai mosták a hajukat szilárd samponnal, samponszappannal, és volt, aki szimplán a ritkább hajmosást próbálta ki. Rengeteg visszajelzést kaptunk, megosztottátok velünk jó és rossz tapasztalataitokat is. Lássuk, melyik választás vált be a legjobban! Ha pedig esetleg kimaradtál belőle, tippjeinket bármikor kipróbálhatod!

Amellett, hogy a csomagolásmentes hajmosás egyértelműen fenntartható megoldás a folyékony műanyagfalkonos samponok használatához képest, szerettük volna kideríteni, hogy mennyire jó így hajat mosni. A szilárd samponok tényleg jól tisztítják-e a hajat, mennyire egyszerű vagy épp macerás a használatuk, nem szárítják-e a fejbőrt, könnyen fésülhetővé teszik-e a hajat? És milyen a samponszappan?

Hogy ezt megtudjuk, támogató tagjainknak és közösségünknek meghirdettük Öko-hajmosás kihívásunkat, hogy Veletek együtt hazai szilárd samponokat hasonlítsunk össze a hagyományos, folyékony samponos hajmosás élményével. A tesztben résztvevő tagjaink és szupertagjaink közül 15-en ajándékként kapták a termékeket, de a kihíváshoz sokféleképpen lehetett csatlakozni.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ha még nem vagy tagunk, de szívesen beszállnál hasonló kihívásainkba egy ajándék termékkel, csatlakozz hozzánk!
Itt tudsz jelentkezni tagnak/szupertagnak  >>

 

 

Ezeket bármikor kipróbálhatod – tippek öko-hajmosáshoz

Élethelyzettől függően mindenkinek más-más megoldás a jó, más rutin, kisérletezés fér bele a mindennapjaiba. Éppen ezért többféle módon lehetett belevágni a kihívásba. Ha esetleg kimaradtál belőle, ezeket a tippeket követve bármikor zöldíthetsz hajmosási szokásaidon!

Csökkentsd a mennyiséget!

Ha nincs kedved új terméket kipróbálni, sőt, igazából hajat mosni sem, akkor ez az öko-hajmosási mód Neked való! Csökkentsd a használt sampon mennyiségét, egyszerűen: moss ritkábban, hetente csak egyszer hajat! Ezáltal a csomagolással keletkező műanyaghulladék is lassabban termelődik.

 

Ha viszont ennél jobban aggaszt a műanyagszemét, a következő tippjeink vannak neked:

1. Próbáld ki a szilárd sampont!

A szilárd sampon környezetbarát megoldás, mivel leggyakrabban minimális papírcsomagolásban kapható. A folyékony samponhoz hasonló összetételű, ezért használata nagyon hasonlít a “hagyományos” hajmosáshoz. Habzóanyagot is tartalmaz, csak épp nincs benne annyi víz, mint a folyékony samponokban.

Így használd: az alaposan megnedvesített hajon húzd végig, dörzsölgesd a tömböt, és habosítsd fel! Ezután már pont úgy megy az egész, mint a samponos hajmosásnál: öblítsd le alaposan, ügyelj, hogy a szemedbe ne kerüljön!

A kihívásban részt vevő támogató és szupertagjaink is ilyen, hazai márkájú szilárd sampont kaptak a Zöldbolt jóvoltából.

2. Próbáld ki a samponszappant és az ecetes, citromos öblítést!

A szilárd samponnál eggyel haladóbb és valamivel nagyobb vállalás, ha samponszappant használsz. A samponszappanok összetevők tekintetében nagyon hasonlítanak a normál szappanokhoz. Emiatt kezdetben jobban összeállhat tőle a hajad, 2-3 alkalom kell, mire beáll a rendszer, és a hajad puhább, fényesebb és erősebb lesz.

Így használd: mivel a samponszappanok lúgos kémhatásúak, hajmosás után öblítsd le a hajad enyhén citromos vagy ecetes vízzel. (Az is megoldás, ha egy természetes összetevőjű hajbalzsammal átmosod újra a hajad.)

 

Kik és mit próbáltak ki?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a használat egyszerűsége, illetve a műanyagmentes csomagolás miatt a szilárd samponok mellett tette le a voksát, ezért 15 tagunk ajándék szilárd samponnal vághatott bele a kihívásba.

Közösségünk tagjai közül is voltak, akik az ajánlott termékek mellett döntöttek, így összesen 23-an próbálták ki a Fleur de lin szilárd samponját, 12-en a Napvirág termékét és 6-an az Eco-Z epres álom névre keresztelt samponját.  Átlagnak, azaz viszonyítási alapnak azok értékelését tekintettük, akik a kihívásba más márkájú szilárd samponnal  vagy samponszappannal (pl.: Manna, LUSH, Alverde, Monszun, Naturebox márkák termékeivel), vagy a jelenlegi samponjuk ritkább használatát vállalva csatlakoztak. Ők összesen 44-en csinálták végig a kihívást. 

Hogyan értékelte a Tudatos Vásárlók közössége a 3 hazai szilárd sampont?

A 3 szilárd sampon nem csak összetételében, de hatásában is eltér. Míg a Fleur de lin-t normál hajtípusra, a Napvirágot hajhullás ellen, míg az Eco-Z termékét érzékeny fejbőrre fejlesztették ki. Nem annyira meglepő, hogy a normál hajra fejlesztett termék – amit többségében olyanok próbáltak ki, akiknek eleve könnyen kezelhető a hajuk -, igen jól teljesített az átlag samponmezőnyhöz képest.   

A hagyományos hajmosáshoz tesztelőink szerint a Napvirágos samponozás hasonlított leginkább. A termék egy hónap után az egyik tesztelő hajhullását is enyhítette. Ugyanakkor e termék esetén is problémát okozott a kipróbálóknak a hajuk kezelhetősége.

Az Eco-Z terméke speciális a mezőnyben, mivel érzékeny fejbőrre fejlesztették. A tesztben résztvevő 5 tagunk a kihíváshoz egy szilárd balzsam mintát is kapott, mellyel a gyártó az esetleges kellemetlenségeket kívánja orvosolni. Ezeket a balzsam mintákat a kihívás második felében kezdték el használni tagjaink. Sajnos a fejbőr érzékenységét sokminden okozhatja, így várható volt, hogy ennek a csoportnak fog leginkább meggyűlni a baja a samponváltással. 


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás