fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szilárd sampon, samponszappan vagy egy kis lazítás a rutinon? – együtt próbáltuk ki az öko-hajmosást

| Tudatos Vásárló

öko-hajmosás kihívás eredmény

Idén júniusban 85-en csinálták végig velünk a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy hónapos Öko-hajmosás kihívását. Közösségünk tagjai mosták a hajukat szilárd samponnal, samponszappannal, és volt, aki szimplán a ritkább hajmosást próbálta ki. Rengeteg visszajelzést kaptunk, megosztottátok velünk jó és rossz tapasztalataitokat is. Lássuk, melyik választás vált be a legjobban! Ha pedig esetleg kimaradtál belőle, tippjeinket bármikor kipróbálhatod!

Amellett, hogy a csomagolásmentes hajmosás egyértelműen fenntartható megoldás a folyékony műanyagfalkonos samponok használatához képest, szerettük volna kideríteni, hogy mennyire jó így hajat mosni. A szilárd samponok tényleg jól tisztítják-e a hajat, mennyire egyszerű vagy épp macerás a használatuk, nem szárítják-e a fejbőrt, könnyen fésülhetővé teszik-e a hajat? És milyen a samponszappan?

Hogy ezt megtudjuk, támogató tagjainknak és közösségünknek meghirdettük Öko-hajmosás kihívásunkat, hogy Veletek együtt hazai szilárd samponokat hasonlítsunk össze a hagyományos, folyékony samponos hajmosás élményével. A tesztben résztvevő tagjaink és szupertagjaink közül 15-en ajándékként kapták a termékeket, de a kihíváshoz sokféleképpen lehetett csatlakozni.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ha még nem vagy tagunk, de szívesen beszállnál hasonló kihívásainkba egy ajándék termékkel, csatlakozz hozzánk!
Itt tudsz jelentkezni tagnak/szupertagnak  >>

 

 

Ezeket bármikor kipróbálhatod – tippek öko-hajmosáshoz

Élethelyzettől függően mindenkinek más-más megoldás a jó, más rutin, kisérletezés fér bele a mindennapjaiba. Éppen ezért többféle módon lehetett belevágni a kihívásba. Ha esetleg kimaradtál belőle, ezeket a tippeket követve bármikor zöldíthetsz hajmosási szokásaidon!

Csökkentsd a mennyiséget!

Ha nincs kedved új terméket kipróbálni, sőt, igazából hajat mosni sem, akkor ez az öko-hajmosási mód Neked való! Csökkentsd a használt sampon mennyiségét, egyszerűen: moss ritkábban, hetente csak egyszer hajat! Ezáltal a csomagolással keletkező műanyaghulladék is lassabban termelődik.

 

Ha viszont ennél jobban aggaszt a műanyagszemét, a következő tippjeink vannak neked:

1. Próbáld ki a szilárd sampont!

A szilárd sampon környezetbarát megoldás, mivel leggyakrabban minimális papírcsomagolásban kapható. A folyékony samponhoz hasonló összetételű, ezért használata nagyon hasonlít a „hagyományos” hajmosáshoz. Habzóanyagot is tartalmaz, csak épp nincs benne annyi víz, mint a folyékony samponokban.

Így használd: az alaposan megnedvesített hajon húzd végig, dörzsölgesd a tömböt, és habosítsd fel! Ezután már pont úgy megy az egész, mint a samponos hajmosásnál: öblítsd le alaposan, ügyelj, hogy a szemedbe ne kerüljön!

A kihívásban részt vevő támogató és szupertagjaink is ilyen, hazai márkájú szilárd sampont kaptak a Zöldbolt jóvoltából.

2. Próbáld ki a samponszappant és az ecetes, citromos öblítést!

A szilárd samponnál eggyel haladóbb és valamivel nagyobb vállalás, ha samponszappant használsz. A samponszappanok összetevők tekintetében nagyon hasonlítanak a normál szappanokhoz. Emiatt kezdetben jobban összeállhat tőle a hajad, 2-3 alkalom kell, mire beáll a rendszer, és a hajad puhább, fényesebb és erősebb lesz.

Így használd: mivel a samponszappanok lúgos kémhatásúak, hajmosás után öblítsd le a hajad enyhén citromos vagy ecetes vízzel. (Az is megoldás, ha egy természetes összetevőjű hajbalzsammal átmosod újra a hajad.)

 

Kik és mit próbáltak ki?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a használat egyszerűsége, illetve a műanyagmentes csomagolás miatt a szilárd samponok mellett tette le a voksát, ezért 15 tagunk ajándék szilárd samponnal vághatott bele a kihívásba.

Közösségünk tagjai közül is voltak, akik az ajánlott termékek mellett döntöttek, így összesen 23-an próbálták ki a Fleur de lin szilárd samponját, 12-en a Napvirág termékét és 6-an az Eco-Z epres álom névre keresztelt samponját.  Átlagnak, azaz viszonyítási alapnak azok értékelését tekintettük, akik a kihívásba más márkájú szilárd samponnal  vagy samponszappannal (pl.: Manna, LUSH, Alverde, Monszun, Naturebox márkák termékeivel), vagy a jelenlegi samponjuk ritkább használatát vállalva csatlakoztak. Ők összesen 44-en csinálták végig a kihívást. 

Hogyan értékelte a Tudatos Vásárlók közössége a 3 hazai szilárd sampont?

A 3 szilárd sampon nem csak összetételében, de hatásában is eltér. Míg a Fleur de lin-t normál hajtípusra, a Napvirágot hajhullás ellen, míg az Eco-Z termékét érzékeny fejbőrre fejlesztették ki. Nem annyira meglepő, hogy a normál hajra fejlesztett termék – amit többségében olyanok próbáltak ki, akiknek eleve könnyen kezelhető a hajuk -, igen jól teljesített az átlag samponmezőnyhöz képest.   

A hagyományos hajmosáshoz tesztelőink szerint a Napvirágos samponozás hasonlított leginkább. A termék egy hónap után az egyik tesztelő hajhullását is enyhítette. Ugyanakkor e termék esetén is problémát okozott a kipróbálóknak a hajuk kezelhetősége.

Az Eco-Z terméke speciális a mezőnyben, mivel érzékeny fejbőrre fejlesztették. A tesztben résztvevő 5 tagunk a kihíváshoz egy szilárd balzsam mintát is kapott, mellyel a gyártó az esetleges kellemetlenségeket kívánja orvosolni. Ezeket a balzsam mintákat a kihívás második felében kezdték el használni tagjaink. Sajnos a fejbőr érzékenységét sokminden okozhatja, így várható volt, hogy ennek a csoportnak fog leginkább meggyűlni a baja a samponváltással. 


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok