fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

3 ruhacímke, ami garantáltan menő

Olyan független minősítő rendszereket mutatunk, amelyek logóival ruházati termékeken is találkozhattok. A Fairtrade, a GOTS és az Oeko-Tex címkéi garantálják, hogy a gyártás során figyelmet fordítottak a munkakörülményekre, a bérezésre és a környezeti fenntarthatóságra.

A fogyasztók ma már keresik a környezetre ártalmatlan termékeket. Eligazodásunkat a minősítő logók segítik vagy épp nehezítik: sorozatunk előző részében igyekeztünk tisztába tenni, mi a különbség a márkák saját “zöld” címkéi, egyes cégtársulások címkéi és a független minősítők címkéi között.

A munkakörülményeket illetően a környezetkímélő jelzéseknél is kisebb az átláthatóság és kontrol, de itt is van egy-két jelzés, amely tényleg segít tájékozódni.

 

 

GOTS

• Miről mond legtöbbet a védjegy?

A környezeti jellemzőkről: az anyag 70%-nak bio-nak kell lennie, a vegyi anyagokat, például a festékeket szigorúan ellenőrzik és meg kell felelniük bizonyos minimumelvárásoknak, az üzemi vízfelhasználást is ésszerűsíteni kell. A minősítő célja, hogy mind a társadalmi, mind a környezeti teljesítményről mondjon valamit.

 

• Munkakörülményekkel kapcsolatos elvárások

A kényszermunka és a gyerekmunka tilalma, fizikai fenyítés tilalma, az egyesüléshez való jog tiszteletben tartása (szakszervezet és kollektív tárgyalások), a diszkrimináció tilalma, biztonságos és higiénikus munkakörülmények, maximum 48 órás munkahét, jogszerű foglalkoztatás.

 


Ne hagyd magad átverni a Black Friday akciókkal!

Segítünk Neked. Iratkozz fel a TVE tesztes hírlevelére, hogy megtudd mivel készülünk.

* indicates required


• Bérezéssel kapcsolatos elvárások

Méltányos bért kell fizetni, legalább a minimálbért vagy az iparáig átlagot – a kettő közül mindig azt, amelyik a munkavállalónak kedvezőbb.

 

• Gyártótól független tanúsítás?

Igen.

 

• Van helyszíni ellenőrzés?

Igen.

 

• Környezeti minőség

A GOTS elsősorban a környezeti elvárásokat határozza meg és méri pontosan (lásd fent).

 

• Honnan jönnek a minősített termékek?

Bárhonnan a világon.

 

• Van ilyen gyártó Magyarországon?

A GOTS adatbázisa szerint jelenleg 5 GOTS-minősített gyártó van Magyarországon.

 

Fairtrade

• Miről mond legtöbbet a védjegy?

Az európai szabványok szerint létezik fairtrade minősített ruhagyártás és fairtrade alapanyag, azaz pamut. A legfontosabb szempont az emberi jogok és a munkakörülmények. Érdekesség, hogy a logó alá minden esetben oda kell írni, hogy mivel érdemelte ki a termék a védjegyet, például azzal, hogy elérte a tisztességes megélhetést biztosító bér kifizetését.

 

• Munkakörülményekkel kapcsolatos elvárások

Egészséges és biztonságos munkakörnyezet, védőruházat, a vegyszereknek való kitettség csökkentése, a szakszervezetek működésének elősegítése (csak olyan országból érkezhet a fairtrade minősített a termék, ahol eleve adott az egyesülési szabadság), az egyesüléshez való jog tiszteletben tartása (szakszervezet és kollektív tárgyalások), a diszkrimináció tilalma, a kényszerítés és zaklatás tilalma, a gyerekmunka tilalma, maximum 48 órás munkahét, jogszerű foglalkoztatás, fizikai fenyítés tilalma.

• Bérezéssel kapcsolatos elvárások

A munkások munkakörülményeinek, méltányos bérezésének javítása terén a fairtrade a legambiciózusabb: nem elégszik meg a minimálbérrel, az üzemekben hat év alatt el kell érni a megélhetéshez szükséges méltányos bért (living wage), a szakszervezetekkel és a szektor képviselőivel egyetértésben, és már az első évtől meg kell kezdeni az ehhez vezető lépéseket.

 

• Gyártótól független tanúsítás?

Igen.

 

• Van helyszíni ellenőrzés?

Igen.

 

• Környezeti minőség

A káros vegyi anyagok használatának, valamint a káros vegyszeres folyamatok használatának tilalma, káros szennyező anyag kibocsátás megelőzése és csökkentése (levegő, víz), hulladékcsökkentés és megfelelő kezelés, energiafelhasználás-csökkentése.

 

• Honnan jönnek a minősített termékek

Bárhonnan a világon azokból az országokból, amelyek legalább a jogrendszer szintjén tiszteletben tartják az egyesülési jogokat (lehet legálisan szakszervezetet, munkásképviseletet alakítani). Ez Egyiptom és Kína például kizárt.

A legtöbb fairtrade minősített termékkel szemben a ruházati minősítést európai országokban működő gyártók is megszerezhetik.

 

• Van ilyen gyártó Magyarországon?

Nincs.

 

OekoTex-STEP

• Miről mond legtöbbet a védjegy?

Az Oeko-Tex STEP az Oeko-Tex minősítésnek egy, a társadalmi szempontokat is figyelembe vevő változata. Alapvetően a környezeti jellemzőkre fókuszál. Ez a minősítés nem összekeverendő az Oeko-Tex más minősítéseivel.

 

• Munkakörülményekkel kapcsolatos elvárások

Egészséges és biztonságos munkakörnyezet, védőruházat, a vegyszereknek való kitettség csökkentése, az egyesüléshez való jog tiszteletben tartása (szakszervezet és kollektív tárgyalások), a diszkrimináció tilalma, a kényszerítés és zaklatás tilalma, a gyerekmunka tilalma, maximum 48 órás munkahét, jogszerű foglalkoztatás, fizikai fenyítés tilalma.

 

• Bérezéssel kapcsolatos elvárások

Legalább a minimálbért vagy az iparáig átlagot kell fizetni, a kettő közül azt, amelyik a kedvezőbb.

 

• Gyártótól független tanúsítás?

Igen.

• Van helyszíni ellenőrzés?

Igen.

 

• Környezeti minőség

A káros vegyi anyagok használatának, valamint a káros vegyszeres folyamatok használatának tiltása, illetve csökkentése – az Oeko-Tex STEP minősítésnek ez a legalapvetőbb része. A káros szennyező anyag kibocsátás megelőzése és csökkentése (levegő, víz), hulladékcsökkentés és megfelelő kezelés, energiafelhasználás-csökkentése. A karbonlábnyom mérését és nyomonkövetését is előírja.

 

• Honnan jönnek a minősített termékek

Bármelyik országból.

 

• Van ilyen gyártó Magyarországon?

Az Oeko-Tex STEP adatbázisa szerint jelenleg öt minősített gyártó készít ruházati terméket Magyarországon.

 

Képek: pexels.com

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

 

A kutatás a Friedrich Ebert Stiftung támogatásával, a cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

 

 

 

Ezt a tartalmat az International Visegrad Fund támogatta. ‘V4 Cooperation for moving forward fair trade as a socially innovative economic model’ (21810223).

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás