fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

3 ruhacímke, ami garantáltan menő

| Tudatos Vásárló

Olyan független minősítő rendszereket mutatunk, amelyek logóival ruházati termékeken is találkozhattok. A Fairtrade, a GOTS és az Oeko-Tex címkéi garantálják, hogy a gyártás során figyelmet fordítottak a munkakörülményekre, a bérezésre és a környezeti fenntarthatóságra.

A fogyasztók ma már keresik a környezetre ártalmatlan termékeket. Eligazodásunkat a minősítő logók segítik vagy épp nehezítik: sorozatunk előző részében igyekeztünk tisztába tenni, mi a különbség a márkák saját „zöld” címkéi, egyes cégtársulások címkéi és a független minősítők címkéi között.

A munkakörülményeket illetően a környezetkímélő jelzéseknél is kisebb az átláthatóság és kontrol, de itt is van egy-két jelzés, amely tényleg segít tájékozódni.

 

 

GOTS

• Miről mond legtöbbet a védjegy?

A környezeti jellemzőkről: az anyag 70%-nak bio-nak kell lennie, a vegyi anyagokat, például a festékeket szigorúan ellenőrzik és meg kell felelniük bizonyos minimumelvárásoknak, az üzemi vízfelhasználást is ésszerűsíteni kell. A minősítő célja, hogy mind a társadalmi, mind a környezeti teljesítményről mondjon valamit.

 

• Munkakörülményekkel kapcsolatos elvárások

A kényszermunka és a gyerekmunka tilalma, fizikai fenyítés tilalma, az egyesüléshez való jog tiszteletben tartása (szakszervezet és kollektív tárgyalások), a diszkrimináció tilalma, biztonságos és higiénikus munkakörülmények, maximum 48 órás munkahét, jogszerű foglalkoztatás.

 


Ne hagyd magad átverni a Black Friday akciókkal!

Segítünk Neked. Iratkozz fel a TVE tesztes hírlevelére, hogy megtudd mivel készülünk.

* indicates required


• Bérezéssel kapcsolatos elvárások

Méltányos bért kell fizetni, legalább a minimálbért vagy az iparáig átlagot – a kettő közül mindig azt, amelyik a munkavállalónak kedvezőbb.

 

• Gyártótól független tanúsítás?

Igen.

 

• Van helyszíni ellenőrzés?

Igen.

 

• Környezeti minőség

A GOTS elsősorban a környezeti elvárásokat határozza meg és méri pontosan (lásd fent).

 

• Honnan jönnek a minősített termékek?

Bárhonnan a világon.

 

• Van ilyen gyártó Magyarországon?

A GOTS adatbázisa szerint jelenleg 5 GOTS-minősített gyártó van Magyarországon.

 

Fairtrade

• Miről mond legtöbbet a védjegy?

Az európai szabványok szerint létezik fairtrade minősített ruhagyártás és fairtrade alapanyag, azaz pamut. A legfontosabb szempont az emberi jogok és a munkakörülmények. Érdekesség, hogy a logó alá minden esetben oda kell írni, hogy mivel érdemelte ki a termék a védjegyet, például azzal, hogy elérte a tisztességes megélhetést biztosító bér kifizetését.

 

• Munkakörülményekkel kapcsolatos elvárások

Egészséges és biztonságos munkakörnyezet, védőruházat, a vegyszereknek való kitettség csökkentése, a szakszervezetek működésének elősegítése (csak olyan országból érkezhet a fairtrade minősített a termék, ahol eleve adott az egyesülési szabadság), az egyesüléshez való jog tiszteletben tartása (szakszervezet és kollektív tárgyalások), a diszkrimináció tilalma, a kényszerítés és zaklatás tilalma, a gyerekmunka tilalma, maximum 48 órás munkahét, jogszerű foglalkoztatás, fizikai fenyítés tilalma.

• Bérezéssel kapcsolatos elvárások

A munkások munkakörülményeinek, méltányos bérezésének javítása terén a fairtrade a legambiciózusabb: nem elégszik meg a minimálbérrel, az üzemekben hat év alatt el kell érni a megélhetéshez szükséges méltányos bért (living wage), a szakszervezetekkel és a szektor képviselőivel egyetértésben, és már az első évtől meg kell kezdeni az ehhez vezető lépéseket.

 

• Gyártótól független tanúsítás?

Igen.

 

• Van helyszíni ellenőrzés?

Igen.

 

• Környezeti minőség

A káros vegyi anyagok használatának, valamint a káros vegyszeres folyamatok használatának tilalma, káros szennyező anyag kibocsátás megelőzése és csökkentése (levegő, víz), hulladékcsökkentés és megfelelő kezelés, energiafelhasználás-csökkentése.

 

• Honnan jönnek a minősített termékek

Bárhonnan a világon azokból az országokból, amelyek legalább a jogrendszer szintjén tiszteletben tartják az egyesülési jogokat (lehet legálisan szakszervezetet, munkásképviseletet alakítani). Ez Egyiptom és Kína például kizárt.

A legtöbb fairtrade minősített termékkel szemben a ruházati minősítést európai országokban működő gyártók is megszerezhetik.

 

• Van ilyen gyártó Magyarországon?

Nincs.

 

OekoTex-STEP

• Miről mond legtöbbet a védjegy?

Az Oeko-Tex STEP az Oeko-Tex minősítésnek egy, a társadalmi szempontokat is figyelembe vevő változata. Alapvetően a környezeti jellemzőkre fókuszál. Ez a minősítés nem összekeverendő az Oeko-Tex más minősítéseivel.

 

• Munkakörülményekkel kapcsolatos elvárások

Egészséges és biztonságos munkakörnyezet, védőruházat, a vegyszereknek való kitettség csökkentése, az egyesüléshez való jog tiszteletben tartása (szakszervezet és kollektív tárgyalások), a diszkrimináció tilalma, a kényszerítés és zaklatás tilalma, a gyerekmunka tilalma, maximum 48 órás munkahét, jogszerű foglalkoztatás, fizikai fenyítés tilalma.

 

• Bérezéssel kapcsolatos elvárások

Legalább a minimálbért vagy az iparáig átlagot kell fizetni, a kettő közül azt, amelyik a kedvezőbb.

 

• Gyártótól független tanúsítás?

Igen.

• Van helyszíni ellenőrzés?

Igen.

 

• Környezeti minőség

A káros vegyi anyagok használatának, valamint a káros vegyszeres folyamatok használatának tiltása, illetve csökkentése – az Oeko-Tex STEP minősítésnek ez a legalapvetőbb része. A káros szennyező anyag kibocsátás megelőzése és csökkentése (levegő, víz), hulladékcsökkentés és megfelelő kezelés, energiafelhasználás-csökkentése. A karbonlábnyom mérését és nyomonkövetését is előírja.

 

• Honnan jönnek a minősített termékek

Bármelyik országból.

 

• Van ilyen gyártó Magyarországon?

Az Oeko-Tex STEP adatbázisa szerint jelenleg öt minősített gyártó készít ruházati terméket Magyarországon.

 

Képek: pexels.com

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

 

A kutatás a Friedrich Ebert Stiftung támogatásával, a cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

 

 

 

Ezt a tartalmat az International Visegrad Fund támogatta. ‘V4 Cooperation for moving forward fair trade as a socially innovative economic model’ (21810223).

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok