fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

19 raklapnyi adomány – sikeres volt a budapesti élelmiszerbank első lakossági gyűjtése

| Tudatos Vásárló

Decemberben mi is hírt adtunk a Budapesti Élelmiszerbank megalakulásáról és az első, karácsonyi lakossági élelmiszergyűjtésről. Az akció sikerrel zárult, a 19 raklapnyi, közel 8 tonna felajánlott élelmiszert 32 rászorulókat segítő civil szervezet között osztotta szét az Élelmiszerbank.

Az akció során az élelmiszerbank önkéntesei magánemberektől gyűjtöttek élelmiszer adományokat, amelyeket a felajánlók a helyszínt biztosító boltokban vásároltak meg. A gyűjtés helyszínéül budapesti szupermarketek szolgáltak. A cégek az akció befogadásán túl a gyűjtés sikeréhez is hozzájárultak. A két üzletlánc heti katalógusának címlapján megjelent hirdetésből már a gyűjtés előtt tájékozódhattak az akcióról a vásárlók. A bolti hangosbemondó is segítette az adománygyűjtést minden üzletben, ahol erre a technikai lehetőségek adottak voltak. Volt olyan áruház, amely saját készleteiből is juttatott adományt.

A gyűjtéshez számos felajánlás érkezett vállalatoktól is. Az összegyűjtött élelmiszereket már a boltban termékcsoportok szerint szétválogatták, és kartondobozokba csomagolták. A gyűjtéshez szükséges nagyszámú kartondobozt két hullámkarton gyártó cég adományozta az egyesületnek. Az összegyűjtött áru elszállítása is nagy kihívást jelentett, de az akció itt sem maradt partner nélkül: két szállító cég szintén adományként biztosította a szállító kapacitást, így az élelmiszerek időben és sérülésmentesen jutottak el az Élelmiszerbank raktárába. A gyűjtésnél használt kommunikációs anyagok – gyűjtőpont, szórólap, reklámszatyor, póló – tervezése és elkészítése egy reklámügynökség odaadó munkájának eredménye. A gyűjtést megelőző PR akciót is a cég munkatársai szervezték, szintén adományként.

A cégek mellett közel 150 önkéntes dolgozott az akció sikeréért. A legifjabb önkéntes egy alig 3 éves fiatalember volt, akit 1,5 óra “emberpróbáló” szórólaposztást követően is csak enyhe fizikai kényszer hatására tudtak szülei egy kis pihenőre rávenni.

A három nap munkájának eredményeként összesen 667 gyűjtőkarton élelmiszert adományoztak a boltok látogatói. Ez közel 8000 kg árut jelent, ami 19 raklapot töltött meg. A legnagyobb mennyiségben tésztát, lisztet, konzervet és édességet adományoztak az emberek.

Az összegyűjtött élelmiszereket – a közben beérkezett vállalati adományokkal együtt – 32 szociális szervezet között osztották szét az 51. hét folyamán. Az adományok szétosztásánál figyelembe vették, hogy az adott szervezet hány embert lát el, illetve hogy gondozottjaik csak készárut (csoki, konzerv stb.), vagy főzési alapanyagot is (liszt, rizs, étolaj stb.) fel tudnak-e használni.

Az akcióban a következő cégek segítették a Budapesti Élelmiszerbank munkáját: Match, Cora, Dunapack, Rondó, Rynart, Gondrand, Well.

További információ: Budapesti Élelmiszerbank Egyesület – Karácsonyi élelmiszer gyűjtés, 2005

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok