fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Mandula

A mandula a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokona a szilva. Két változata ismert. Az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe a gyógyszergyártás és az olajkészítés. A friss termés szeptember-októberben jelenik meg, és egész évben fogyasztható.

A mandula története

Közép-Ázsia meleg, száraz lejtőiről származik. Más hatezer éve használjuk étkezési és egyéb célokra. A Kína és a nyugat közötti árukereskedelmet lebonyolító „selyem út” mentén, arab kereskedők közvetítésével terjedt el és honosodott meg Észak-Afrikában, a Földközi tenger forró és száraz éghajlatú területein. A portugál, spanyol és arab konyha szívesen használja.

A középkorban a „liszt” gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett. Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.

Élettani hatásai

✓  A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.

✓  Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.

✓  Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.

✓  Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.

✓  Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.

✓  Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.

✓  A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.

✓  A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.

✓  A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában – vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.

✓  Kedvező hatású lehet egyes rákbetegségek megelőzésében.

Tudtad?

A görög mitológia szerint Phyllis, a szépséges hercegnő éveken át hiába várta szerelmét, Demophont az oltárnál. Az istenek megsajnálták és mandulafává változtatták. Amikor Demophon visszatért kóborlásaiból, Phyllis helyett egy kopár fácskát talált. Szégyenében megölelte, s erre a mandula azonnal kihajtott és virágba borult. A halálon győzedelmeskedő szerelem legendája Portugáliában is ismert.

Az ókori Rómában és a középkori Európában a cukrozott mandula különleges ajándéknak számított. Esküvőkön az ifú pár irányába szórták, így kívántak termékeny, anyagi nehézségektől mentes házasságot.

Svédországban a karácsonyi rizspudingba tesznek egy szem mandulát. A hiedelem szerint aki megtalálja, az különösen szerencsés lesz a rákövetkező évben.

A Közel-Keleten a zöld mandulát egészben fogyasztják. A még puha héjú termés savanyúságát sós ízekkel ellensúlyozzák.

Hogyan vásároljuk és tároljuk?

A hámozatlan mandula sokáig eláll. Piacon gyakran találkozunk vele. A héj nem lehet felnyílt, penészes, vagy foltos. Rázzuk meg: ha zörög, a mandula kiszáradt. Keressünk másik árust.

Hámozás után a mandula könnyen megavasodik, ezért ne szégyelljük megkóstolni, ha erre lehetőségünk van. Az avas mandula belül sárgás, puha tapintású. Illata csípős, vagy kellemetlenül keserű.

Sötét, hűvös helyen, illetve légmentes körülmények között az avasodás lassítható.

A mandulát párazáró dobozban, hűtőszekrényben tartva legfeljebb három hónapig tarthatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk.

Hogyan használjuk?

  • A mandula barna héját nem feltétlenül kell lehúzni. Kóstoljuk meg: könnyen lehet, hogy a rajtahagyott héj javítja az elkészített étel ízét és állagát.
  • A barna héj lehúzásához mártsuk forrásban levő vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Ekkor a héj lemorzsolható-lehúzható.
  • A pirítás kiemeli az ízeit. 75oC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul.
  • Darálásához érdemes a gépet ki-be kapcsolni: így nem mandulavajat, hanem egyenletesen apróra vágott mandulát kapunk.
  • Az európai konyha inkább édességekhez használja, de készíthetünk belőle sós rágcsálnivalót, és remekül illik sokféle zöldséghez, gyümölcshöz és húsos ételhez.
  • Próbáljuk ki salátákhoz. Illik hozzá az alma, a mustár, a mák. Párosítsuk zöldborsóval, cukorborsóval, szárzellerrel.

Receptek

Sárgadinnye gazpacho

  • 100 g hámozott mandula (Barna magbélből elkészítve a leves rostosabb lesz. Ha ezt nem szeretnénk, nyomjuk át szitán.)
  • 3 Ek citrom, vagy lime leve
  • 1 Ek vörösborecet
  • 6 db paradicsom, feldarabolva
  • 1 sárgadinnye fele, kimagozva, lehámozva, feldarabolva
  • só, borsikafű
  • díszítéshez paradicsom, sárgadinnye és mandula

Mindent összeturmixolunk. Tálalás előtt pár órára behűtjük.

Fokhagymás mandula

  • 1 csésze hámozott mandula
  • 2-3 Ek olivaolaj
  • 1 fokhagymagerezd, összenyomva
  • 1 tk szárított rozmaring
  • tengeri só, ízlés szerint

Nehéz vas edényben közepes lángon melegítsük az olajat. Tegyünk bele mindent és sűrűn kevergessük. Ha a mandula illatozni kezd és kissé megpirul, elkészült. Ez a sós vendégváró pár napig eláll.

Mandulás arctisztító krém -zsíros bőrre

  • 1 csészényi mandulabél
  • 2 Ek joghurt
  • 1 tk citromlé

Őröljük finomra a mandulát. Alaposan dolgozzuk bele a joghurtot és a citrom levét. Arcunkat ezzel a keverékkel dörzsöljük be, majd langyos vízzel öblítsük le.

Termesztési tanácsok

A mandula kifejezetten melegigényes. Fagyzugos, komoly lehűléseknek és szeleknek kitett helyen, árnyékban ne kísérletezzünk vele.

Az erős fagy károsítja rügyeit, sőt akár ágait is. Erősebb tél után előfordulhat, hogy még leveleket sem látunk rajta, a következő évben azonban kilevelesedik és még teremni is képes.

A mandula a tavasz korai hírnöke: akár február végén virágozhat. Éppen ezért csakis teljes napfényre, szélvédett területre ültessük.

Kedveli a száraz, lazább talajokat. Agyagos; illetve pangóvizes talajon érzi jól magát.

A mandula önmeddő. Legalább kettő, egymást megtermékenyítő fajtájú fácskára lesz szükségünk.

Ültetéskor bőségesen lássuk el szervesanyaggal: a gyökerénél jóval nagyobb méretű gödröt ássunk; érett kompossztal kevert kerti földbe helyezzük a fácskát. Öntözzük be és kötözzük karóhoz.

Évente legalább egyszer lássuk el kompossztal. Vízigénye mérsékelt. Kötött, vizet megtartó talajon inkább ne öntözzük.

A kora tavaszi metszéssel juttassuk fényhez a fa minden részét.

A szedés ideje akkor jön el, ha a külső köpeny felpöndörödött, és láttatni engedi a belső, kemény magot.

Képek: freepik

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás